Jongensnaam: Seth

Alles over de naam Seth

De jongensnaam Seth staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 170 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 107 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Geplaatst, Aangewezen.

Herkomst en betekenis van de naam Seth

Seth is een Hebreeuwse jongensnaam. De naam Seth betekent ‘geplaatst, aangewezen’. Seth is de naam van de derde zoon van Adam en Eva, die zij lang na Kaïn en Abel achterlieten. Hij wordt gewaardeerd om zijn kalme en bescheiden aanwezigheid.
Maar er zit meer geschiedenis achter de naam Seth. En net als elke andere naam, moet het terug naar de goden. In dit geval, niet de Grieken, maar de Egyptenaren. Het is niet per se een lekker verhaal, maar het moet toch verteld worden. …… In de Egyptische mythologie is de god Seth de broer van Osiris. Hij doodde zijn broer, sneed zijn lichaam in stukken en strooide het uit over het gehele gnome (gebied) van Egypte. Isis zocht naar de lichaamsdelen, maar kon de geslachtsdelen van Osiris niet vinden, die door een vis waren opgeslokt. Zij maakte het van klei en met behulp van haar vaardigheden en de magie van Thoth slaagde zij erin zwanger te worden. Hieruit werd haar zoon Horus geboren. Hij vocht met Seth en versloeg hem. Seth behoorde, evenals zijn vrouw Nephthys, tot de Aeneïde van Heliopolis.

De naam werd in de late Middeleeuwen in Engeland aangenomen en werd populair gemaakt door de puriteinen (het puritanisme was een protestantse beweging die ontstond uit verzet tegen de Anglicaanse Kerk, die door de gelovigen als te rooms werd beschouwd) na de protestantse reformatie.

De naam Seth werd veel gehoord in het Amerikaanse Oude Westen, zoals blijkt uit televisieseries als Wagon Train, met majoor Seth Adams. George Eliot en Charles Dickens creëerden beiden Seth karakters, evenals een Twilight weerwolf genaamd Seth Clearwater.
Tegenwoordig is Seth meer een lichtgewicht personage in de VS door bekende komische Seth, zoals talkshowhost Seth Meyers, Seth Rogen in films en Seth MacFarlane in animatiefilms. Beroemd in Nederland is cabaretier Seth Geierkema.

Opbouw van de naam Seth

De naam Seth bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Seth is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Seth zijn .

Spelling van de naam Seth

Spelling volgens het internationaal alfabet

S Santiago
E Edison
T Tripoli
H Havanna

Spelling volgens het Nederlands alfabet

S Simon
E Eduard
T Teunis
H Hendrik

Spelling volgens het NAVO-alfabet

S Sierra
E Echo
T Tango
H Hotel