Jongensnaam: Stan

Alles over de naam Stan

De jongensnaam Stan staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 121 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 144 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Stenig Veld, Steen (van Stanley), Glorieus staan (van Stanislav). Standvastig (van Constans).

Herkomst en betekenis van de naam Stan

Stan is een mooie, stoere, korte jongensnaam Stan is een Nederlandse naam met meerdere betekenissen: de naam Stan is kort omdat het vaak een afkorting is van andere langere namen. Bijvoorbeeld, de naam Stan is afgeleid van Stanley. De naam Stanley komt uit het Oud-Engels en betekent “stenig veld” of “van stenige velden”. Oorspronkelijk was het een achternaam, maar later werd het vaak als voornaam gegeven.
Stan is ook een samentrekking van de Slavische naam Stanislav. De uitspraak, vooral in Nederland en België, past goed als afkorting. De naam Stanislav is samengesteld uit twee elementen: “Stani” betekent “staan, worden” en “Slava” betekent “glorie”. De naam in zijn geheel betekent dus “in glorie staan, glorieus worden”.

Stan wordt ook gebruikt als een samentrekking van Constans, vooral in Zuid-Nederland. Constance betekent ‘standvastig, geduldig’.

Opbouw van de naam Stan

De naam Stan bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Stan is Engels. Andere namen die lijken op Stan zijn .

Spelling van de naam Stan

Spelling volgens het internationaal alfabet

S Santiago
T Tripoli
A Amsterdam
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

S Simon
T Teunis
A Anna
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

S Sierra
T Tango
A Alfa
N November