Jongensnaam: Stefan

Alles over de naam Stefan

De jongensnaam Stefan staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 440 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 37 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Krans, Kroon.

Herkomst en betekenis van de naam Stefan

Stefan is een Griekse jongensnaam. Stephan is dus een voornaam van Griekse oorsprong. στέφανος (Stephanos) betekent “krans” of “kroon”. In de oudheid werd een krans gegeven aan de winnaar na een race, en later werd dit symbool een kroon, gedragen door de heerser. De vrouwelijke vorm van deze naam is Stefanie.

Stefaan is gebruikelijk in Vlaanderen, Stefan is gebruikelijk in Nederland en de variant Steven is vrij gebruikelijk; Stefan komt ook voor in Duitsland en Scandinavië, hoewel de spelling Stephan gebruikelijker is in Duitsland. In Frankrijk evolueerde “Stephan” in de Middeleeuwen tot “Etienne”.
De gelatiniseerde naam Stefanus komt ook in de Bijbel voor. Stefanus was de eerste christelijke martelaar. Hij werd gestenigd omdat de hogepriester en de oudsten hem beschuldigden van het doden van de Messias. De naamdag van Sint Stefanus valt op 26 december in de katholieke kerk en op 27 december in de oosters-orthodoxe kerk.
Evenals de bijbelse namen wordt Stefanus in de meeste grote talen van de wereld gebruikt. Enkele van deze zijn. Esteban (Spaans), Esteban (Portugees), Esteve (Catalaans), Esteve (Occitaans), Etienne, Stephan (Frans), Istifanus (Arabisch), István (Hongaars), Setefane (Sotho), Stojevni (Albanees) Stefan (Duits, Nederlands, Noors, Zweeds, Deens, Oekraïens, Bulgaars en Servisch, uitgesproken als Duits). [ˈʃ]), Stefan (IJslands), Stepan (Oekraïens, Russisch en Armeens), Ștefan (Roemeens), Štefan (Slowaaks en Sloveens), Stefana (Malagasy), Stepano (Italiaans en Swahili), Stefanos (Modern Grieks, Modern Hebreeuws en Ests). Stefans (Lets en Afrikaans); Steffan (Welsh); Štěpán (Tsjechisch); Stepaan (Georgisch); Steponas (Litouws); Stiofán (Iers); Stjepan (Kroatisch); Sutepano (Japans); Szczepan (Pools); Tapani (Fins); Sitiveni (Fijisch), Setefano (Samoaans). Bekende mensen met deze naam zijn Stefan Edberg (tennisser) en Stefan Everts (motorcrosser).

Opbouw van de naam Stefan

De naam Stefan bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Stefan is Grieks. Andere namen die lijken op Stefan zijn .

Spelling van de naam Stefan

Spelling volgens het internationaal alfabet

S Santiago
T Tripoli
E Edison
F Florida
A Amsterdam
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

S Simon
T Teunis
E Eduard
F Ferdinand
A Anna
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

S Sierra
T Tango
E Echo
F Foxtrot
A Alfa
N November