Jongensnaam: Tommy

Alles over de naam Tommy

De jongensnaam Tommy staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 344 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 49 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De Onschatbare.

Herkomst en betekenis van de naam Tommy

Toon is een Nederlandse jongensnaam, afgeleid van de Romeinse achternaam Antonius. De betekenis is onbekend, maar waarschijnlijk ‘onbetaalbaar’. Het beroemdste lid van de Romeinse familie was Marco Antonius, een generaal die in de 1e eeuw v. Chr. een tijdlang met Augustus over het Romeinse Rijk heerste. Toen hun relatie stukliep, werden hij en zijn minnares Cleopatra aangevallen en gedwongen zelfmoord te plegen, zoals wordt verhaald in Shakespeare’s tragedie Antony and Cleopatra (1606).

De naam kwam in de christelijke wereld regelmatig in gebruik door de heilige Antonius, een Egyptische kluizenaar uit de 4e eeuw en stichter van de christelijke kloostergemeenschap. In de Middeleeuwen nam de populariteit toe door het verschijnen van de heilige Antonius van Padua, de patroonheilige van Portugal in de 13e eeuw. Het wordt vaak (maar ten onrechte) in verband gebracht met het Griekse ἄνθος (Anthos) dat “bloem” betekent, en daarom werd de h in de 17e eeuw aan deze spelling toegevoegd.
Er zijn veel heiligen met de naam Antonius, waaronder Antonius van Egypte en Antonius van Welt. In Nederlandstalige landen wordt Antonius vaak Anton of Antoon genoemd, maar ook Ton, Toine (fonetisch Twan), Tonie, Tony, T(h)eun, Theunis of Theunes, en vroeger Anthonis, Anthonie of Ook Anthonis, Anthonie of Antonie genoemd. Varianten van het Franse Antoine en het Engelse Ant(h)ony komen ook vrij veel voor in Nederland en Vlaanderen. De Italiaanse en Spaanse Antonio en de Hongaarse Antar zijn zeldzamer.
Toon Hermans (cabaretier) en Toon Telegen (schrijver) behoren tot de bekendste.

Opbouw van de naam Tommy

De naam Tommy bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Toon is Nederlands. Andere namen die lijken op Tommy zijn .

Spelling van de naam Tommy

Spelling volgens het internationaal alfabet

T Tripoli
O Oslo
O Oslo
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

T Teunis
O Otto
O Otto
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

T Tango
O Oscar
O Oscar
N November