Meisjesnaam: Amélie

Alles over de naam Amélie

De meisjesnaam Amélie staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 112 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 139 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Ambitieus, Sterk, Inspanning In De Strijd.

Herkomst en betekenis van de naam Amélie

Amélie is een meisjesnaam. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong en de betekenis. In haar eerste variant is Amélie een Franse meisjesnaam. Dan is de betekenis `ambitieus, sterk`. Er wordt ook gezegd dat Amélie een verkorte versie is van de Germaanse naam Amal, bv. Amalia of Amalberga. Amal betekent `(vecht)inspanning’.
Mogelijke variaties zijn Amelia en Amely. Daarnaast zijn alle variaties met ‘accent ig’ of ‘accent grave’ mogelijk (en te vinden!), zoals Amélie, Amèlie , Amelié, Amelíe, Amélié, Ámelie, enz. .
De Amélie-variëteit is veruit het populairst in Frankrijk en Nederland. Dit is deels te danken aan de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001). De film is een Franse romantische komedie geregisseerd door Jean-Pierre Jeunet en met Audrey Totou in de hoofdrol. Geschreven door Jeunet en Guillaume Laurent, is het een romantisch portret van het leven in Montmartre, Parijs. De film was een internationaal kassucces en werd genomineerd voor vier internationale César Awards (waaronder Beste Film en Beste Regisseur) en vijf Academy Awards. Amélie besluit op een dag dat kleine dingen mensen gelukkig kunnen maken.

Opbouw van de naam Amélie

De naam Amélie bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Amélie is Frans. Andere namen die lijken op Amélie zijn Amal,Amalia,Amelia,Emilia,Emilie,Emilou,Emily,Imelda.

Spelling van de naam Amélie

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
M Madagaskar
E Edison
L Liverpool
I Italia
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
M Maria
E Eduard
L Lodewijk
I Izak
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
M Mike
E Echo
L Lima
I India
E Echo