Meisjesnaam: Ayla

Alles over de naam Ayla

De meisjesnaam Ayla staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 122 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 133 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Eik, Halo, Maanlicht.

Herkomst en betekenis van de naam Ayla

De naam Ayla is een populaire Turkse meisjesnaam; de naam Ayla wordt meestal gebruikt als synoniem voor “maanlicht”, maar het kan ook “aureool” in het algemeen betekenen. Ai’ betekent ‘maan’ in het Turks, dus ‘Ayla’ betekent ‘halo rond de maan’.” Ayla’ betekent ook ‘met de maan’ als woord (‘ay’ + ‘la’, waarbij ‘la’ wordt gebruikt voor ‘ile’ dat ‘met’ betekent in het Turks). In de context van voornamen is de betekenis echter halo en zou het verband kunnen houden met de namen Aylin (ook afgeleid van “ay”), Turijn en Aylanur. Leuk weetje: de betekenis van de naam “Ayla” varieert tussen verschillende talen, landen en culturen, en er zijn verschillende mogelijkheden om de naam dezelfde of verschillende betekenissen te geven. Aila is ook een Finse naam (gelijk aan Helga of Olga) en de betekenis ligt daar dicht bij elkaar. In het Fins betekent het ‘iemand die licht brengt’. En in het Schots betekent de naam Ayla “van een sterke en stevige plaats”.
Ayla wordt soms ten onrechte gezien als een variant van de Arabische vrouwelijke naam “Aliya”, die “subliem” of “groot” betekent.” Aliya’ of ‘Aaliyah’ is eigenlijk de vrouwelijke vorm van ‘Ali’ of ‘Aali’, een naam die daar niets mee te maken heeft. De Turkse variant van “Aaliyah” ligt dichter bij “Aliye” en niet bij “Aliya”; de naam Ayla komt ook voor als familienaam, zoals in Safiye Ayla (een beroemde Turkse zangeres). De naam wordt vaak gegeven door ouders in Engelssprekende landen zoals de VS en het VK. Het is ook een veel voorkomende naam in Brazilië. De naam is de laatste jaren ook in Nederland populair geworden en staat hoog op de ranglijst van kindernamen van de SVB. Bekende namen zijn Ira Enduran (violist) en Ira Argan (actrice).

Opbouw van de naam Ayla

De naam Ayla bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Ayla is Turks. Andere namen die lijken op Ayla zijn Aila,Aylin,Ela,Ella,Elle,Elly,Els,Erla,Illi,Illy,Uli,Ulla.

Spelling van de naam Ayla

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
Y Yokohama
L Liverpool
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
Y Ypsilon
L Lodewijk
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
Y Yankee
L Lima
A Alfa