Meisjesnaam: Clara

Alles over de naam Clara

De meisjesnaam Clara staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 410 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 34 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Helder, Blinkend, Glanzend.

Herkomst en betekenis van de naam Clara

Clara (of Clara) is een Latijnse meisjesnaam. Het is de vrouwelijke vorm van de late Latijnse naam Clarus. De betekenis van de naam Clara is “helder, stralend”; de vrouwelijke vorm werd populair in de 13e eeuw toen de heilige Clara van Assisi (Chiara in het Italiaans), een leerlinge van Franciscus, haar bevoorrechte status opgaf en de vereniging van Clarissen stichtte.
Clare was de belangrijkste vorm van het Engels die in de Middeleeuwen werd gebruikt, hoewel de Latijnse vorm Clara in de 19e eeuw meer gangbaar werd. Later verscheen Clare ook als variatie. Velen zouden beweren dat de meer stijlvolle van de twee namen de vintage-chique Clara is. Andere Clarissa en Clarina zijn andere Clara variaties om te overwegen. Acteur Ewan McGregor was een van de eerste beroemdheden die deze naam voor zijn dochter koos.

Beroemd zijn de Duitse musicus en componist Clara Schumann en Clara Barton, oprichtster van het Rode Kruis, geboren als Clarissa.
Clara is de ster van het ballet De Notenkraker en een geliefde zieke vriendin van Heidi.

Opbouw van de naam Clara

De naam Clara bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Clara is Latijn. Andere namen die lijken op Clara zijn .

Spelling van de naam Clara

Spelling volgens het internationaal alfabet

C Casablanca
L Liverpool
A Amsterdam
R Roma
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

C Cornelis
L Lodewijk
A Anna
R Rudolf
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

C Charlie
L Lima
A Alfa
R Romeo
A Alfa