Meisjesnaam: Cornelia

Alles over de naam Cornelia

De meisjesnaam Cornelia staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 288 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 50 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De gehoornde (van Cornu).

Herkomst en betekenis van de naam Cornelia

Cornelia is een meisjesnaam; Cornelia is afgeleid van de naam Cornelis of Cornelius. De oorsprong van de naam is onbekend, maar is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse cornu, dat hoorn betekent. De naam Cornelius betekent dan gehoornde. Deze verklaring is reeds te vinden in de Moralia van de Griekse historicus Plutarchus (Caput IV – Quaestiones Romanae), maar wetenschappelijk is de juistheid ervan niet bewezen. Cornelius was reeds de naam van een Romeinse gens (geslacht, familie) waartoe Cornelius Scipio, Africanus Maior (die in 201 v. Chr. Hannibal veroverde) behoorde. Zijn dochter heette Cornelia. De naam werd in de christelijke wereld geïntroduceerd door Cornelius in Handelingen 10. In het oude Rome werd Cornelia beschouwd als het toonbeeld van vrouwelijke deugdzaamheid en een wijze naam met een uitstekende stamboom.
Cornelia is waarschijnlijk door Nederlandse immigranten in de 17e eeuw naar Engeland gebracht. De schilder Jan Vermeer had een dochter die Cornelia heette.
Cokkie, Cokky, Connie, Conny, Cor, Cora, Coreline, Corlijn, Cornelieke, Cornelien, Cornelisje, Cornelijne, Corrie, Corry, Kee, Keesje, Keet, Keetje, Kornelia, Neel, Neeltje, Neely, Nel, Nele, Nelia, Nelie, Nelina, Neline, Nelke, Nella, Nellie en Nelly, naast vele andere vrouwelijke Cornelis- en Cornelia-varianten . Bekende namen zijn Cornelia Jacobs (Zweedse zangeres) en Cornelia Funke (Duitse schrijfster). De naam Cornelia, die enigszins doet denken aan Amelia en Shakespeare-Cordelia, is populair bij Nederlandse ouders. De naam Cornelia is nog steeds erg populair in Zwitserland, Oostenrijk en de Verenigde Staten. In Nederland was Cornelia Johanna van den Berg van der Vries (‘s-Gravenhage, 28 oktober 1892 – Vries, 8 september 1944) beroemd. Zij was een Nederlandse verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Cornelia “Corrie” ten Boom was ook een verzetsstrijder in oorlogstijd.

Opbouw van de naam Cornelia

De naam Cornelia bestaat uit 8 letters. De oorsprong van Cornelia is Latijn. Andere namen die lijken op Cornelia zijn Kornelia.

Spelling van de naam Cornelia

Spelling volgens het internationaal alfabet

C Casablanca
O Oslo
R Roma
N New York
E Edison
L Liverpool
I Italia
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

C Cornelis
O Otto
R Rudolf
N Nico
E Eduard
L Lodewijk
I Izak
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

C Charlie
O Oscar
R Romeo
N November
E Echo
L Lima
I India
A Alfa