Meisjesnaam: Dana

Alles over de naam Dana

De meisjesnaam Dana staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 369 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 38 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Mijn Rechter Is God, uit Denemarken, Geschenk, Wijs, Waardevolle parel.

Herkomst en betekenis van de naam Dana

Dana is een veelzijdige naam, populair bij zowel meisjes als jongens. In veel landen is het een overwegend meisjesnaam. In Nederland geven ouders de naam in de meeste gevallen aan hun dochters. In de VS wordt hij in 33% van de gevallen naar een zoon genoemd. In Oost-Europa is het altijd een meisjesnaam. Het is een veelzijdige naam omdat hij vele betekenissen heeft: de betekenis van de naam Dana verschilt per taal, land en cultuur, soms met dezelfde betekenis en soms met verschillende betekenissen. De naam Dana is bijvoorbeeld een vrouwelijke variant van de naam Daniel. In dat geval betekent het “mijn rechter is God”. In het Hebreeuws betekent Dana ‘scheidsrechter’ of ‘God is mijn rechter’. In het Sanskriet en Pali betekent het woord “tolerantie”. De naam Dana is ook een Engelse meisjesnaam en betekent “uit Denemarken”; Dana is ook een Perzische naam, die “uit Denemarken” betekent. In het Perzisch betekent Dānā letterlijk “wijze man”, en sommigen hebben gespeculeerd dat deze naam voor het eerst als voornaam werd gebruikt in “Shānāḥ”. Dana betekent “meest kostbare en mooiste parel” in het Arabisch.
Het kan ook verwijzen naar de berg Dana of de berg Dena, waarvan het soms is afgeleid. De naam wordt ook in het Perzisch gebruikt voor zowel zonen als dochters.
Deze naam uit de Keltische en Scandinavische mythologie is van een jongensnaam uitgegroeid tot bijna uitsluitend een meisjesnaam, met behoud van een sterk uniseks karakter. Beroemde dragers van deze naam zijn overal. Zo zijn er de actrices Dana Delany en Dana Plato in de Verenigde Staten, de atlete Dana Zátopková in de Tsjechische Republiek en de zangeres Dana in Ierland. We weten ook dat Dana International het Eurosong Festival heeft gewonnen; Dana is ook een achternaam. Audrey Dana uit Frankrijk is een bekende comédienne.

Opbouw van de naam Dana

De naam Dana bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Dana is Slavisch. Andere namen die lijken op Dana zijn .

Spelling van de naam Dana

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
A Amsterdam
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
A Anna
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
A Alfa
N November
A Alfa