Meisjesnaam: Daphne

Alles over de naam Daphne

De meisjesnaam Daphne staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 274 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 52 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Nimf, Laurier.

Herkomst en betekenis van de naam Daphne

Daphne is een mooie, klassieke en mooie meisjesnaam Daphne is een Griekse meisjesnaam en betekent “laurier, laurierboom”. Het is genoemd naar de nimf Daphne uit de Griekse mythologie. Daphne is ook het Griekse woord voor laurierboom.
In de Griekse mythologie is Daphne een nimf, dochter van de riviergod Peneus. Peneus redde Daphne van Apollo’s romantische obsessie door haar in een laurierboom te veranderen. Deze mythe gaf de naam aan het geslacht Daphne, een plant die de zaden van de laurierboom bevat.
Geïnspireerd door deze struik, kwam de botanische naam aan het eind van de 19e eeuw in zwang in Groot-Brittannië en de naam bleef hangen. Daphne komt ook voor in Ovidius’ Metamorfosen. De naam Daphne komt ook voor in het apocriefe boek van de Kronieken der Makkabeeën (2 Macc. 4, 33). Er is ook een heilige met deze naam, wiens relikwieën in Lorduk worden bewaard. De naam is vrij gangbaar in de Engelssprekende wereld, deels door literaire invloed. In het Nederlands is ze bekend als Dafne.
Daphne du Maurier is vooral bekend om haar spannende romans zoals Rebecca. Daphne is ook een personage in verschillende films, boeken en series. Daphne Moon is de hoofdrolspeelster van de komedieserie Frasier. En Daphne is de heldin van het nieuwe romantische drama Bridgerton. Daphne was ook te zien in Some Like It Hot (met Jack Lemmon als de vrouwelijke hoofdrol), The Crown Jewels, Scooby-Doo, Harry Potter en Heroes. Merk op dat Dafní (Δάφνη) een voorstad is van Athene, Griekenland.

Opbouw van de naam Daphne

De naam Daphne bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Daphne is Grieks. Andere namen die lijken op Daphne zijn .

Spelling van de naam Daphne

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
A Amsterdam
P Paris
H Havanna
N New York
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
A Anna
P Pieter
H Hendrik
N Nico
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
A Alfa
P Papa
H Hotel
N November
E Echo