Meisjesnaam: Lola

Alles over de naam Lola

De meisjesnaam Lola staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 80 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 189 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Koosnaam voor Dolores (Moeder der Smarten).

Herkomst en betekenis van de naam Lola

Lola is een Spaanse meisjesnaam. En wij houden van deze naam: de naam Lola is een gevlochten vorm van het kinderwoord Dolores, ook Carlota). De betekenis is dus “moeder van smarten, of dame van smarten” (van Dolores). Het Spaanse woord dolores is het meervoud van dolor, wat “verdriet of pijn” betekent. De etymologie is Latijn dolor, wat hetzelfde betekent. Het gebruik van “Dolores” als achternaam vloeit echter voort uit de sterke invloed van de rooms-katholieke kerk in Spanje en, bij uitbreiding, in Spaans-sprekende landen. De naam is afgeleid van Nuestra Señora de los Dolores (La Virgen María de los Dolores), een van de vele titels van Maria, de moeder van Jezus, en wordt in het Engels meestal vertaald als “Our Lady of Sorrows”; Lori en Lolicia zijn andere samentrekkingen van Dolores. Lola is ook een samentrekking van de niet-verwante Duitse naam Aloisia, meer bepaald het Russische hypocorisme (een wattus?) van Lolita. Hypocorisme is een troetelnaam, bijnaam of liefkozing, vaak een verkorte vorm van een woord of naam. In Nigeria zijn veel vrouwennamen afgekort tot Lola, waaronder Temilola, Omolola en Damilola. In Oezbekistan, Tadzjikistan en Afghanistan is Lola (Tadzjiekse tulp) ook een vrouwelijke naam. Afgeleid van het Perzische لاله of lâleh, is de verkorte vorm Lola de afgelopen tien jaar in verschillende landen steeds populairder geworden.
De naam werd ook enigszins beroemd door Lola, die voorkomt als Alfio’s vrouw in Mascagni’s opera Cavalleria Rusticana (1889). Dit komt deels doordat het personage Lola doet denken aan het liedje ‘Whatever Lola Wants, Lola Gets’ uit de musical Damn Yankees, waarin het personage een demonische ‘relatievernietiger’ is. De plaatsnaam wordt ook in verband gebracht met de in Ierland geboren Lola Montes, die in de 19e eeuw beroemd werd als actrice, Spaanse danseres, courtisane en maîtresse van Koning Ludwig I van Beieren.

De naam Laura is populair bij BA-ers; Kelly Ripa, Chris Rock, Lisa Bonet, Denise Richards, Charlie Sheen, Carnie Wilson en Annie Lennox hebben hem allemaal gekozen voor hun dochters. Het is ook Madonna’s bijnaam voor Lourdes. In Nederland noemden Angela Groothuizen en Dennis Weeing hun dochter Lola. Nicolette Van Damme koos voor ‘Lola Lily’.
Tot nu toe werd Lola geassocieerd met de 19e-eeuwse courtisane en danseres Laura Montes (echte naam: Elizabeth Rosanna), Marlene Dietrich’s Lola in The Blue Angel en femme fatales zoals Jean Harlow in Bombshell. En, natuurlijk, de titel van de Kinks’ klassieker L-O-L-A Lola.
Lola is een van de meest internationale Spaanse meisjesnamen, met een immense populariteit over de hele wereld. Het is ook een van de meest populaire meisjesnamen beginnend met L.

Opbouw van de naam Lola

De naam Lola bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Lola is Spaans. Andere namen die lijken op Lola zijn Lela,Lila,Lily,Loļs,Nola,Pola,Sola.

Spelling van de naam Lola

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
O Oslo
L Liverpool
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
O Otto
L Lodewijk
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
O Oscar
L Lima
A Alfa