Meisjesnaam: Mara

Alles over de naam Mara

De meisjesnaam Mara staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 104 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 147 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Bitterheid, Zee of Voor Altijd.

Herkomst en betekenis van de naam Mara

Mara is een Hebreeuwse meisjesnaam die de laatste decennia populair is geworden. De betekenis van Mara is “bitter”, met connotaties van “kracht”. Bijbels: Lutz’ schoonmoeder Naomi eiste de naam Mara op als uitdrukking van verdriet over het verlies van haar man en zonen. Lutz 1.20: “Noem me niet Naomi, maar Mara. Want de Almachtige heeft mij veel bitterheid bezorgd”. De naam Mara is wereldwijd bekend en heeft verschillende betekenissen; Mar betekent “Heer” in het Aramees en is de titel van een bisschop in de Syrisch-christelijke kerk, zodat de naam Mara ook “edelvrouw” betekent. Mara betekent ‘vreugde’ in het Arabisch, en in het oude Egypte betekende het ‘de waarheid van de god Ra’. Mar is waarheid (‘Ma’at’) en Ra is de zonnegod.

Er zijn ook Spaanse, Italiaanse, Portugese, Griekse en Oost-Europese varianten van de namen Maria, Marianna, Maria en Marzanna, evenals een verkorte vorm van Tamara, een variant van Maura, de Ierse naam Máire, de Ierse naam Mary, of Het is een verengelsing van de Schotse naam Moira. Het kan ook een vrouwelijke versie van Mauro zijn, dus iemand met een donkere huidskleur. In Hindoeïstische en Zuidoost-Aziatische boeddhistische culturen, etymologisch verwant met het Sanskriet Mala (kraal), Mallika (jasmijn) en Mayura (pauw), is het een uniseks naam of achternaam Populair in Latijns-Amerika en de VS, waar het een top Het heeft in de top 1000 gestaan.
Mara is ook de Russische gevleugelde vorm van Maria, Margarita en Marina, en de Hongaarse gevleugelde vorm van Maria.

Opbouw van de naam Mara

De naam Mara bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Mara is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Mara zijn Dara,Jara,Lara,Mare,Maren,Margo,Maria,Marie,Marin,Marit,Marja,Marly,Marne,Marre,Marta,Marwa,Mira,Miro,Mora,Myra,Sara,Tara,Yara,Zara.

Spelling van de naam Mara

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
A Amsterdam
R Roma
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
A Anna
R Rudolf
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
A Alfa
R Romeo
A Alfa