Meisjesnaam: Maria

Alles over de naam Maria

De meisjesnaam Maria staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 52 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 242 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Geliefde, Schone, Welgevormd, Druppel van de zee, Bitterheid.

Herkomst en betekenis van de naam Maria

Maria is een Hebreeuwse meisjesnaam. De naam Maria is een van de meest gegeven namen ter wereld. En in Nederland is de naam al eeuwenlang zeer geliefd bij ouders. En de betekenis van Maria is ook veelbesproken… Er zijn meer dan 60 verklaringen voor de naam. De meest voorkomende verklaring is dat. Maria was oorspronkelijk een Egyptische naam die ‘welgevormd’, ‘mooi’, ‘bemind door de (oud-Egyptische) god (Amon)’ betekent; Hiëronymus († 420) zegt dat Maria ‘stilla maris’ = ‘druppel van de zee’ betekent en ‘stella maris’ = ‘ster van de zee’ of ‘de (zee) Hij speculeert dat ze gecorrumpeerd is tot ‘de edele’. Bovendien wordt in veel namen vermeld dat Maria van oorsprong Hebreeuws is, wat dan te maken heeft met “bitter” of “weerbarstig”. Dat komt omdat bijna alle betekenissen van deze naam een positieve connotatie hebben. De naam Maria is ook afgeleid van de vrouwelijke vorm van de Romeinse naam Marius. Toen het christendom zich over het gehele Romeinse Rijk verspreidde, werd het de latinisering van de naam Miriam, d.w.z. Maria, de moeder van Jezus.
Maria (Grieks: Μαρία) is een naamvorm die in het Nieuwe Testament naast Maryam (Μαριάμ) wordt gebruikt. Het Syro-Aramese woord “Maryam” is afgeleid van het Hebreeuwse woord “Miriam”. Als gevolg van hun gelijkenis en gewenning zijn de Latijnse oorspronkelijke naam Maria en de Hebreeuwse afgeleide Maria tot één naam samengesmolten.
Zoals reeds is aangegeven, zijn er vele namen afgeleid van Maria: Maaike, Marian, Marie, Mariëlle, Mariëtte, Marije, Marijke, Marina, Miek, Mie, Ria en Riet kunnen in gedachten komen. De naam is wijd en zijd bekend op alle gebieden en in alle landen, van de opera Maria Callas (echte naam: Sofia Cecelia) tot de tennisster Sharapova tot het Montessori-onderwijs, dat natuurlijk mensen met grote namen heeft voortgebracht. Het is ook in gezang gevierd, van “Ave Maria” tot het gelijknamige lied in West Side Story en “How Do You Solve a Problem Like Maria?” in The Sound of Music.

Opbouw van de naam Maria

De naam Maria bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Maria is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Maria zijn Daria,Mara,Mare,Maren,Margo,Mariam,Marianne,Marie,Marije,Marijn,Marin,Marina,Marion,Marit,Marith,Marja,Marly,Marne,Marre,Marta,Marwa,Merel,Merve,Mira,Miray,Mirna,Miro,Mirre,Mirte,Mora,Myra,Zaria.

Spelling van de naam Maria

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
A Amsterdam
R Roma
I Italia
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
A Anna
R Rudolf
I Izak
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
A Alfa
R Romeo
I India
A Alfa