Meisjesnaam: Marit

Alles over de naam Marit

De meisjesnaam Marit staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 136 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 124 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Dochter Van De Zee, Kind Van Het Licht, Parel.

Herkomst en betekenis van de naam Marit

Marit is een meisjesnaam. Populair in Nederland en België; Marit is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van Maria. Maria is een Hebreeuwse meisjesnaam, een variant van Miriam. De naam Miriam is bekend uit het Oude Testament. Zij was de zus van Mozes.
Er is ook gesuggereerd dat Marit van Zweedse afkomst zou kunnen zijn. En Marit is afgeleid van het Griekse woord Margarite. Het is afgeleid van het Latijnse “margarīta” (perla) via het Oudgriekse “margarī́tēs” (μαργǰ́της) dat “parel” betekent, de naam van een legendarische heilige uit de 3e eeuw (Margaretha van Antiochië), wier naam was afgeleid van het Griekse woord margarite, dat “parel” betekent. Het is verwant met “marg” van “marq” en “marka” wat “kip” betekent, misschien omdat de parel op een klein vogelei lijkt. De naam kan ook verband houden met het Sanskriet “mañjarī” (cluster van bloemen, parel) of met het Perzische “marvârid” (parel, dochter van het licht).
Naamvarianten zijn onder meer Marith, Maritt, Märith, Maarit, Marita, Marite, Maritha, Maritje, Maritsa, Maritt, Maritte, Maritza en Márith. Bekende namen zijn Marit Bjørgen (langlaufer) en Marit Larsen (musicus). In Nederland zijn onder meer bekend Marit Bouwmeester (zeilster) en Marit van Eupen (roeister).

Opbouw van de naam Marit

De naam Marit bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Marit is Scandinavisch. Andere namen die lijken op Marit zijn Maria,Mariam,Marie,Marije,Marijn,Marin,Marina,Marion,Marith.

Spelling van de naam Marit

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
A Amsterdam
R Roma
I Italia
T Tripoli

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
A Anna
R Rudolf
I Izak
T Teunis

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
A Alfa
R Romeo
I India
T Tango