Meisjesnaam: Maya

Alles over de naam Maya

De meisjesnaam Maya staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 83 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 182 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Water (Hebreeuws), Illusie, Droom (Hindoestaans), Goede Moeder(Grieks), Godin van de Lente (Romeins).

Herkomst en betekenis van de naam Maya

Maya is een mooie, veelzijdige, klassieke, internationale en populaire meisjesnaam. De naam Maya is veelzijdig omdat hij van Hebreeuwse, Spaanse en Griekse oorsprong is en “water” betekent. De naam is ook populair over de hele wereld. Niet alleen in Engelssprekende landen, maar ook in Frankrijk en Zweden. De naam Maya is een klassieker omdat hij vol geschiedenis zit…
In het Grieks betekent Maya “goede moeder” en wordt soms gespeld als Maia, een variant van het Griekse woord. In de Griekse mythologie is Maya de moeder van de Griekse Hermes, zoon van Zeus. Zij was ook de oudste dochter van de Pleiaden, de zeven dochters van de Titaan Atlas. De Romeinen claimen ook de oorsprong van de naam Maya. Zij geloven dat Maya de moeder en godin van de Aardefontein is. Ze is genoemd naar de maand mei.
In het Hebreeuws betekent maya “water” en het zou afgeleid zijn van het woord “mayim”, dat dezelfde betekenis heeft. Het betekent ook ‘van God’. Het wordt soms ook “Maya” genoemd, ter ere van het Mayavolk in Zuid-Mexico en delen van Midden-Amerika.
Maya betekent “droom” of “illusie” in het Sanskriet, de heilige taal van het Hindoeïsme in India. Het wordt daar en daar ook beschouwd als een andere naam voor Lakshmi, de Hindoe-godin van rijkdom, liefde, schoonheid en vreugde. Voor de Romeinen was Maia/Maya een incarnatie van de aardemoeder en de godin van de lente, vandaar de naam mei.
Maya, met een imago dat als mysterieus kan worden omschreven, wint gestaag aan populariteit. Naamvarianten zijn Maia, Maiya en Maja. In Nederland wordt het ook gespeld als Mâyâ en Mayá. Maya is ook een veel voorkomende achternaam in sommige culturen.
Mensen met deze naam zijn bekend over de hele wereld en in alle tijden. Boeddha’s (Siddhartha Gautama) moeder heette Maya. De schrijfster Maya Angelou werd geboren als Marguerite, en Maya werd door haar broer omschreven als ‘mijn zus’. Uma Thurman en Ethan Hawke’s dochter is Maya Ray. De Britse ontwerpster Phoebe Philo heeft ook een Maya, genoemd naar Angelou. Bekende huidige dragers zijn o.a. artieste Maya Rudolph en architecte Maya Lin. In Nederland is de actrice Maya Bouma zeer bekend. Tot slot beleeft Maya, de super zachtaardige bij die we kennen, allerlei wonderlijke avonturen. Denk je ook dat je dochter actrice zal worden? Maya!” Er zijn vijf films getiteld.

Opbouw van de naam Maya

De naam Maya bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Maya is Grieks. Andere namen die lijken op Maya zijn Faya,Jaya,Kaya,Maan,Macy,Mae,Maja,Mara,Mare,Maud,May,Mayla,Mayra,Maysa,Mei,Meis,Mia,Mijs,Miki,Mila,Mimi,Mina,Mint,Mira,Miro,Miya,Moa,Mona,Moos,Mora,Myla,Myra,Naya,Raya,Zaya.

Spelling van de naam Maya

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
A Amsterdam
Y Yokohama
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
A Anna
Y Ypsilon
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
A Alfa
Y Yankee
A Alfa