Meisjesnaam: Mette

Alles over de naam Mette

De meisjesnaam Mette staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 227 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 64 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Kind Van Het Licht, Parel, Dochter Van De Zee.

Herkomst en betekenis van de naam Mette

Mette is een meisjesnaam van Scandinavische oorsprong; Mette is de Deense versie van Margaretha, ook gebruikt in Zweden en Noorwegen Er zijn verschillende theorieën over de naam Margarethe. Het is een latinisering van het Griekse woord Margarites. Margaretes is gebaseerd op het Oudperzische margārīta, dat “parel” betekent.
Margaret is een van de meest christelijke en waardige vrouwennamen, genoemd naar de beschermheilige van de barende vrouw, de koninginnen en prinsessen van Engeland, Scandinavië, Oostenrijk en Nederland, en Margaret Thatcher, de eerste vrouwelijke Britse premier.
Margaret is een rijke, klassieke naam gebruikt voor koninginnen en heiligen. Tientallen jaren lang werd Margaret vervangen door minder zetmeelrijke vormen als Maggie en Meg, maar sommige stijlvolle ouders, aangetrokken door de sterke klank en de klassieke status van Margaret als alternatief voor Elizabeth en Catherine, hebben het helemaal nieuw leven ingeblazen Is.
De naam Margaret heeft vele afgeleiden. Bijvoorbeeld, Greta, Gretchen, Gretta, Jorie, Madge, Mae, Maegan, Maeghan, Maggie, Maisie, Mamie, Margaretta, Marge, Margie, Margo, Marje, Marjorie, Marjory, May, Mayme, Merete, Mechthilde, enz.; Meagan, Meaghan, Meg, Megan, Midge, Mysie, Peg, Peggie, Retha, Rita; ja, ook Mette! Als Nederlandse naam is Mette ook een vorm van Mathilde; als Friese jongensnaam is de naam Mette ongebruikelijk. De naam Mette komt ook voor in combinaties, zoals Mette Louise of Mette Marie. Na Denemarken en Noorwegen staat het hoog aangeschreven bij ouders in Nederland en België. Beroemde mensen met deze naam komen natuurlijk vooral in Denemarken voor, bijvoorbeeld Mette Frederiksen (dichteres en premier) en Mette Jacobsen (zwemster); Mette-Marit is de kroonprinses van Noorwegen en Mette Bus is een Nederlandse beeldhouwer.

Opbouw van de naam Mette

De naam Mette bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Mette is Scandinavisch. Andere namen die lijken op Mette zijn Jette.

Spelling van de naam Mette

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
E Edison
T Tripoli
T Tripoli
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
E Eduard
T Teunis
T Teunis
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
E Echo
T Tango
T Tango
E Echo