Meisjesnaam: Nova

Alles over de naam Nova

De meisjesnaam Nova staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 34 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 363 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Nieuw.

Herkomst en betekenis van de naam Nova

Nova is een coole nieuwe meisjes- en jongensnaam. In Nederland vernoemen ouders hun dochters in 99% van de gevallen. En in veel andere landen. In Engelstalige landen zoals de VS en het VK wordt de naam in 5% van de gevallen aan zonen gegeven en in Frankrijk in één op de vijf gevallen. In Nederland is Nova echter vooral een mooie meisjesnaam, die “nieuw” betekent. Nova is een naam met veel energie, zowel vanwege zijn betekenis van nieuwheid als omdat het in astronomische termen “een ster die plotseling helder wordt en dan verdwijnt” betekent.

Nova was redelijk populair van het begin van de vorige eeuw tot het begin van de jaren 1930, maar beleeft nu een heropleving. Nova Pilbeam, ster uit de vroege Britse films van Hitchcock, was een familievriend van Nova Scotia, en sinds het begin van de jaren 2000 geniet de naam in Nederland een opleving in populariteit. Nova Peris is bekend als hockeyster en Nova Marjorie Pilbeam als actrice. Nova is ook een zeer populaire naam onder BA-ers (beroemde Amerikanen). Nova Campbell (2014) is de dochter van actrice Lake Bell en acteur Scott Campbell, en Nova Whitfield (2016) is de dochter van rapper/aster DC Young Fly en Jackie O. En Nova is ook een populair personage in films en boeken. Nova Prescott is bijvoorbeeld de hoofdpersoon van de Disneyfilm Proms en Nova Artino is de hoofdpersoon van Marissa Meyers romanreeks Renegades.

Opbouw van de naam Nova

De naam Nova bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Nova is Latijn. Andere namen die lijken op Nova zijn .

Spelling van de naam Nova

Spelling volgens het internationaal alfabet

N New York
O Oslo
V Valencia
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

N Nico
O Otto
V Victor
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

N November
O Oscar
V Victor
A Alfa