Meisjesnaam: Vera

Alles over de naam Vera

De meisjesnaam Vera staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 65 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 216 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Geloof, Oprecht, Waar, Vertrouwen.

Herkomst en betekenis van de naam Vera

Vera” is een mooie en echte meisjesnaam. Vera (Cyrillisch: Віра Véra, “geloof”) is een vrouwelijke voornaam van Slavische oorsprong, via de volkse etymologie ook geïnterpreteerd als het Latijnse Vera, dat “waarheid” betekent. In Slavische talen betekent Vera geloof. De naam gaat oorspronkelijk ook terug op het Russische Wera ‘geloof, vertrouwen’. Wat dieper gravend in de geschiedenis, in het oude Griekse en christelijke geloof, stierven Vera (geloof) en haar zusters Spes (hoop), Caritas (liefde) en haar moeder Sophia (wijsheid) als martelaren tijdens de vervolging van christenen in het Romeinse Rijk van Hadrianus in de 2e eeuw na Christus. De naam is ook een verwijzing naar de drie belangrijkste christelijke deugden die de apostel Paulus noemt in zijn eerste brief aan de Korintiërs (1 Korintiërs 13:13).

Het latere woord vera komt in veel oude Europese talen voor: in het laat-13e-eeuwse Engels betekent verray “waar of echt”, later “actueel”, van Engels en Frans verrai, of Oudfrans verai “waar, eerlijk, oprecht, rechtvaardig”, Latijn *veracus, van Latijn verax (genitief veracis) “waar”, van verus “waar” (ook bron van Italiaans vero), van PIE wortel *wereo- “waar, betrouwbaar”. Van PIE wortel *wereo-“waar, betrouwbaar”.
De naam werd vrij populair, vooral in het Verenigd Koninkrijk, deels door Marion Crawford’s roman A Cigarette-Maker’s Romance (Withycombe) uit 1890. Bekend van zangeres Vera Lynn; Vera wordt ook gebruikt als verkorte vorm van de naam Veronica. In Nederland is Vera soms een verkorte vorm van Divera.
Naamvarianten zijn Veer, Veerke en Veertje, maar ook Verica (Kroatië en Servië) en Verka of Vierka (Slowakije). In Nederland komen ook de volgende spellingsvarianten voor: Věra , Véra , Verâ , Verá , Vëra; bekende voorbeelden zijn de tennisspeelsters Vera Zvonarjova en Vera Doshevina en zangeres Vera Lynn. Deze naam komt ook voor als familienaam. En, natuurlijk, de muzikant Danny Vera.

Opbouw van de naam Vera

De naam Vera bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Vera is Russisch. Andere namen die lijken op Vera zijn Verda,Vere.

Spelling van de naam Vera

Spelling volgens het internationaal alfabet

V Valencia
E Edison
R Roma
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

V Victor
E Eduard
R Rudolf
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

V Victor
E Echo
R Romeo
A Alfa