Meisjesnaam: Yuna

Alles over de naam Yuna

De meisjesnaam Yuna staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 103 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 148 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Jong, Gewenst, Ziet er goed uit, Zachtheid, Vriendelijkheid.

Herkomst en betekenis van de naam Yuna

Yuna is een populaire meisjesnaam.De betekenis van Yuna varieert afhankelijk van de herkomst. Wij bekijken ze allemaal om u een volledig beeld te geven. Vanuit Europees perspectief kan Yuna worden teruggevoerd op Esperanto (juna), Engels (young), Frans (jeune), Duits (jung), Italiaans (giovane) en Russischю́ный (júnyj). De betekenis is dan jong. Yuna zou ook een afgeleide kunnen zijn van de naam Yuvenaly, die afgeleid is van het Romeinse cognaat ‘Juvenalis’, dat vertaald kan worden als ‘jeugdig, jong’, dus ook dan betekent de naam Yuna ‘jong’ Dat kan het zijn.

Yuna kan ook zijn afgeleid van de naam van Juno, de vrouw van Jupiter, de oude Romeinse godin van het moederschap, het huwelijk en de bevalling. De betekenis van de naam Yuna is dus “jong”.
De naam Yuna is ook een Bretonse naam van Keltische oorsprong. Bretons is de regionale taal van de inwoners van het noordwesten van Frankrijk. Er zijn verschillende uitspraakvarianten van deze naam: Yuna, Yoena, Jun, Junan, Yuna, Youna, Yeuna, Yoena, Jûna en Junan. In deze context is de naam Yuna een variant van Yuen, vergelijkbaar met de namen Yvonne, Ivo, Ivrin en Yvette, die in moderne termen “taxus” betekenen. Er is nog een andere Bretonse verklaring: yuna betekent “verlangd” (Bretoens “iun” = wens/verlangen).
Yuna komt misschien uit het Braziliaans Portugees. Als dat zo is, is het afgeleid van “tupi’y” dat “water” betekent en “un” dat “zwart” betekent. En de volledige betekenis van de naam is ‘donkere rivier’.
Yuna kan ook zijn oorsprong hebben in Afrikaanse talen. De betekenis van Yuna zou dan zijn ‘ziet er goed uit’.
De naam Yuna is ook een vrouwelijke naam van Japanse oorsprong. Het Japanse woord Yuna is afgeleid van “yū/yu” dat “vriendelijkheid” of “goedheid” betekent; vormen van Yuna zijn onder meer de namen Yunah, Yunna en Yunnah. De naam wordt ook vaak als achternaam gebruikt. Het is vooral bekend om kunstschaatster Kim Yuna, die verschillende keren de Olympische Spelen heeft gewonnen. Behalve in Nederland is de naam ook populair in Frankrijk, waar hij zeker meer aandacht heeft gekregen door de KPOP-zangeres Yunah.

Opbouw van de naam Yuna

De naam Yuna bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Yuna is Frans. Andere namen die lijken op Yuna zijn Juna,Luna,Yana,Yenn.

Spelling van de naam Yuna

Spelling volgens het internationaal alfabet

Y Yokohama
U Uppsala
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

Y Ypsilon
U Utrecht
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

Y Yankee
U Uniform
N November
A Alfa