Meisjesnaam: Zoë

Alles over de naam Zoë

De meisjesnaam Zoë staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 9 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 569 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Leven.

Herkomst en betekenis van de naam Zoë

Zoé is een mooie, korte meisjesnaam. De naam Zoé (ook Zoë en Zoey) is afgeleid van het Grieks en betekent “leven”. De geschiedenis van Zoë gaat terug tot de 3e eeuw, toen de Joden van Alexandrië het Griekse woord Eva, dat “leven” betekent, vertaalden in Zoë. Zoe was reeds in gebruik in de Romeinse Klassieke periode en was populair bij vroege Christenen die het eeuwige leven wensten, maar pas in het midden van de 19e eeuw is het naar de Westerse wereld overgewaaid; hetzelfde geldt voor de alternatieve namen Zoey, Zoie en Zooey.

In Nederland en België is Zoë specialer dan Zoë: er zijn ongeveer 9 000 mensen met de naam Zoë. Daarvan zijn maar weinig jongens. Ongeveer 200 meisjes/vrouwen heten Zoë. Andere vormen (bijv. Zoëy , Zöey, Zoêy) komen minder vaak voor. Het tegenovergestelde is waar in Frankrijk. Zoë is daar duidelijk populairder.
Zoë is populair in vele delen van de wereld, waaronder Schotland, Spanje, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Als gevolg daarvan zijn er verschillende beroemde mensen met deze naam (en varianten daarop), zowel in de echte wereld als in de vorm van personages.
Zoe Victoire Talon was bijvoorbeeld een goede vriendin van koning Lodewijk XVIII van Frankrijk en zijn maîtresse Antittre; Zoe Washbourne was een sterke krijger in de sci-fi show Firefly; Zoe Hart was de vrouwelijke hoofdrolspeelster in Hart of Dixie; Zoe Barnes was een journalist in House of Cards, en kinderen herkennen Zoe misschien van Sesamstraat.
Zoë Viale (fotomodel) is bekend in Nederland en Zoë Geno (politica) in België. De naam is ook bekend als achternaam, bijv. Eddy Zoëy is de pseudoniem van Frederik (Eddy) Morsink (Nederlandse TV- en radiomaker en muzikant die werkte voor BNN en RTL).

Opbouw van de naam Zoë

De naam Zoë bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Zoé is Grieks. Andere namen die lijken op Zoë zijn Noë,Noé,Zoey,Zora.

Spelling van de naam Zoë

Spelling volgens het internationaal alfabet

Z Zürich
O Oslo
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

Z Zaandam
O Otto
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

Z Zulu
O Oscar
E Echo