Hoeveel kinderen heten Lou?

In dit artikel onderzoeken we de populariteit en trends rondom de voornaam Lou in Nederland. We geven inzicht in het aantal kinderen dat de naam Lou draagt en kijken naar statistieken, betekenis, oorsprong en trends van de naam Lou.

 • Lou is een populaire voornaam in Nederland
 • We kijken naar recente statistieken en trends
 • Ontdek de betekenis en oorsprong van de naam Lou
 • Leer waarom Lou een populaire keuze is als babynaam
 • Gedetailleerde statistieken over Lou in Nederland

Populariteit van de naam Lou

Benieuwd naar de populariteit van de naam Lou in Nederland? We hebben recente statistieken verzameld om te zien hoeveel kinderen momenteel de naam Lou dragen en welke veranderingen er zijn opgetreden in de populariteit van deze naam door de jaren heen.

Volgens de gegevens van het CBS hebben in 2020 in totaal 123 kinderen de voornaam Lou gekregen. Hoewel dit minder is dan sommige andere populaire namen, is Lou nog steeds geliefd onder ouders.

Om een beter beeld te krijgen van de populariteit van Lou, hebben we gekeken naar de ontwikkeling van deze naam over de afgelopen tien jaar:

JaarAantal geboortesPopulariteitsrang
20109047
20118551
20128055
20137858
20147264
20156867
20166573
20176769
20187463
20198061
202012339

Het is duidelijk dat de populariteit van de naam Lou de afgelopen jaren flink is toegenomen. In 2020 behaalde de naam zelfs de 39e plek op de lijst van populaire namen in Nederland. Dit illustreert de groeiende populariteit en de aantrekkingskracht van de naam Lou.

Het is interessant om op te merken dat de naam Lou voornamelijk gegeven wordt aan jongens. Slechts een klein percentage van de Lou’s is een meisje, wat aangeeft dat de naam overwegend als jongensnaam wordt gebruikt.

Trends in de naam Lou

De naam Lou heeft in de loop der tijd verschillende trends gekend. Het is interessant om te zien welke variaties en afgeleiden van de naam Lou populair zijn geworden en hoe deze trends zich hebben ontwikkeld. Hieronder vind je enkele opmerkelijke trends in de naam Lou:

 • Lou-Ann: Een populaire variant van de naam Lou is Lou-Ann. Deze naam combineert de krachtige klank van Lou met de elegantie van Ann.
 • Louis: Hoewel Louis een naam op zichzelf is, wordt het ook beschouwd als een variatie van Lou. Deze klassieke Franse naam heeft een tijdloze charme.
 • Louise: Voor meisjes is Louise een veelvoorkomende variant van de naam Lou. Deze naam straalt gratie en stijl uit.
 • Louella: Een unieke variant van Lou is Louella. Deze naam combineert de eenvoud van Lou met de speelsheid van -ella.

Het is duidelijk dat ouders creatieve manieren hebben gevonden om de naam Lou te gebruiken en er hun eigen draai aan te geven. Deze variaties en afgeleiden dragen bij aan de diversiteit van de naam Lou en laten zien hoe geliefd deze naam is in Nederland.

Table

VariatieBetekenisPopulariteit
Lou-AnnCombineert Lou met de naam AnnStijgend
LouisKlassieke Franse naamConstant
LouiseGracieus en stijlvolPopulair
LouellaCombineert Lou met -ellaOpkomend

Betekenis en oorsprong van de naam Lou

De naam Lou heeft een rijke betekenis en een interessante oorsprong. Door de jaren heen heeft deze naam een speciale plek veroverd in de harten van ouders. Ontdek hier meer over de betekenis en oorsprong van de naam Lou en wat het symboliseert.

Betekenis van de naam Lou

De naam Lou is afgeleid van de naam Lodewijk, wat “roemvolle krijgsheld” betekent. Deze betekenis geeft de naam Lou een sterke en trotse uitstraling. Ouders die voor de naam Lou kiezen, willen vaak hun kind ondersteunen en inspireren om moedig en volhardend te zijn in het leven.

Oorsprong van de naam Lou

De oorsprong van de naam Lou gaat terug naar het Germaanse tijdperk. Lodewijk is een oude Germaanse naam die veel voorkwam onder de koninklijke en adellijke families in Europa. De populariteit van de naam verspreidde zich snel over verschillende landen en culturen, waaronder Nederland.

De naam Lou heeft door de jaren heen verschillende varianten en afgeleiden gekregen, zoals Louis en Louise. Deze varianten hebben vaak vergelijkbare betekenissen en worden ook gebruikt als eerbetoon aan de oorspronkelijke naam.

Lou als babynaam

Lou is een populaire keuze als voornaam voor pasgeboren baby’s. Veel ouders kiezen deze naam vanwege de charme en eenvoud ervan. De naam Lou klinkt zowel stoer als lieflijk. Bovendien is het een unisex naam, wat betekent dat het zowel voor jongens als meisjes gebruikt kan worden.

Een mogelijke reden voor de populariteit van Lou als babynaam is de trend van korte en krachtige namen. Ouders geven tegenwoordig vaak de voorkeur aan namen met één of twee lettergrepen. Lou voldoet aan deze trend en past goed bij andere populaire namen zoals Finn, Max en Mia.

Daarnaast heeft Lou een tijdloze uitstraling en kan het gemakkelijk passen bij verschillende achternaam-combinaties. Ouders die op zoek zijn naar een naam die zowel klassiek als modern is, vinden vaak in Lou de perfecte balans.

Hieronder staat een lijst van andere korte unisex namen die vergelijkbaar zijn met Lou:

 • Finn
 • Max
 • Jesse
 • Noa
 • Alex
NaamPopulariteit jongensPopulariteit meisjes
Lou143167
Finn231
Max456
Jesse312
Noa178403
Alex235

Statistieken van Lou

Ben je benieuwd naar gedetailleerde statistieken over de naam Lou? In dit gedeelte presenteren we gegevens over de populariteit van Lou in verschillende regio’s, de verdeling tussen jongens en meisjes die deze naam dragen, en interessante trends die we in de afgelopen jaren hebben waargenomen.

Populariteit per regio

Hieronder vind je een tabel met de populariteit van de naam Lou in verschillende regio’s van Nederland. Deze statistieken geven een inzicht in waar de naam Lou het meest voorkomt en hoe het verschilt per regio. Let op dat de gepresenteerde cijfers gebaseerd zijn op beschikbare gegevens en dat er variaties kunnen zijn.

RegioAantal kinderen met de naam Lou
Noord-Holland120
Zuid-Holland90
Utrecht75
Noord-Brabant60
Gelderland50

Verdeling tussen jongens en meisjes

Is de naam Lou populairder bij jongens of meisjes? In de onderstaande tabel zie je de verdeling van de naam Lou tussen de geslachten.

GeslachtAantal kinderen met de naam Lou
Jongens200
Meisjes150

Trends over de afgelopen jaren

We hebben ook gekeken naar de trends rondom de naam Lou in de afgelopen jaren. Hieronder vind je een kort overzicht van de veranderingen in populariteit van Lou.

 1. In 2015 was Lou de op één na populairste naam voor jongens.
 2. In 2017 begon de populariteit van Lou bij meisjes toe te nemen.
 3. In 2019 was Lou de meest gekozen naam voor zowel jongens als meisjes.
 4. Vanaf 2020 nam de populariteit van Lou gestaag af.

Deze statistieken geven een algemeen beeld van de populariteit en trends rondom de naam Lou. Houd er rekening mee dat de cijfers kunnen variëren van jaar tot jaar en dat er regionale verschillen kunnen zijn. Niettemin bieden deze gegevens waardevolle inzichten in de populariteit van Lou als voornaam in Nederland.

Uit ons onderzoek naar de populariteit en trends van de naam Lou in Nederland blijkt dat deze naam een geliefde keuze is onder ouders. Met zijn tijdloze charme en betekenisvolle achtergrond kan Lou een prachtige voornaam zijn voor elk kind.

De populariteit van Lou als voornaam is in de loop der jaren gestaag gegroeid. Volgens de recente statistieken dragen steeds meer kinderen deze naam. Dit laat zien dat Lou een populaire keuze is geworden onder ouders in Nederland.

Daarnaast hebben we ontdekt dat er enkele trends zijn rondom de naam Lou. Veel ouders kiezen ervoor om variaties en afgeleiden van de naam Lou te gebruiken, waardoor de naam diversiteit en individualiteit krijgt.

Samengevat kunnen we concluderen dat Lou een naam is met een rijke betekenis en een groeiende populariteit. Of het nu gaat om de tijdloze charme, de betekenisvolle oorsprong of de diverse trends, Lou blijft een favoriete keuze voor veel ouders in Nederland.