Welke naam betekent engel?

In deze sectie ontdek je welke namen de betekenis “engel” dragen. Als je op zoek bent naar een mooie, engelachtige naam voor je baby, ben je hier aan het juiste adres. We gaan dieper in op de betekenis van namen die verbonden zijn met engelen en helpen je de perfecte naam te vinden.

 • Er zijn namen die de betekenis “engel” dragen.
 • Engelachtige namen kunnen een mooie keuze zijn voor je baby.
 • Deze namen hebben een diepere betekenis en symbolische associaties met engelen.
 • Ontdek welke namen resoneren met jou en de boodschap van positiviteit die je wilt overbrengen.
 • Laat je inspireren door namen uit verschillende culturen en tradities.

Betekenis van de naam engel

In deze sectie gaan we dieper in op de betekenis van de naam “engel” en de symbolische associaties die ermee verbonden zijn. Veel namen verwijzen naar engelen en drukken verschillende aspecten van engelachtige eigenschappen uit. Ontdek de spirituele betekenis achter deze namen en hoe ze worden geïnterpreteerd.

Symbolische associaties met engelen

Engelen worden vaak geassocieerd met hemelse boodschappers, beschermers, gidsen en brengers van licht. Deze symboliek wordt vaak weerspiegeld in namen die verwijzen naar engelen. Zo kunnen namen met de betekenis “engel” een gevoel van goddelijkheid, puurheid, weldaad en spirituele kracht oproepen.

Vertaling naar namen

De betekenis van de naam “engel” kan op verschillende manieren worden vertaald naar namen. Zo zijn er namen die direct verwijzen naar engelen, zoals Gabriël, Rafaël, Michaël en Uriël. Deze namen zijn vaak afkomstig uit religieuze tradities en hebben een diepe spirituele lading.

Daarnaast zijn er namen die niet direct verwijzen naar engelen, maar wel een betekenis hebben die verbonden is met engelachtige eigenschappen. Zo kan de naam “Celeste” verwijzen naar de hemel en het goddelijke, terwijl de naam “Serena” een gevoel van rust en vredigheid oproept.

Enkele voorbeelden

Hieronder zie je een tabel met enkele voorbeelden van namen die de betekenis van “engel” dragen:

Namen voor jongensNamen voor meisjes
GabriëlAngelina
RafaëlCeleste
MichaëlSerena

Babynamen met engel betekenis

Ben je op zoek naar een unieke en betekenisvolle naam voor je baby? In deze sectie presenteren we een lijst met babynamen die de betekenis van “engel” dragen. Geef je kind een naam die zowel mooi als een bron van positiviteit is.

Hier zijn enkele inspirerende babynamen met de betekenis “engel”:

BabynaamBetekenis
Angela“Gods boodschapper”
Gabriël“Sterke man van God”
Michael“Wie is als God?”
Raphael“God geneest”
Ariel“Leeuw van God”
Seraphina“Brandend vuur”

Deze namen dragen niet alleen de betekenis van “engel”, maar hebben ook een rijke historische en spirituele achtergrond. Kies een naam die past bij de kwaliteiten die je wilt dat je kind belichaamt.

Engelen in verschillende culturen en tradities

Engelen zijn fascinerende figuren die niet alleen in de westerse cultuur voorkomen, maar ook in diverse andere culturen en tradities over de hele wereld. De betekenis en interpretaties van engelen variëren sterk, afhankelijk van de culturele context waarin ze voorkomen. Hieronder bespreken we enkele voorbeelden van engelen in verschillende culturen en de namen die met hen geassocieerd worden.

Engelen in de christelijke traditie

De christelijke traditie is waarschijnlijk de bekendste en meest geassocieerde cultuur met engelen. In de bijbel worden verschillende engelen genoemd, zoals Michaël, Gabriël, Rafaël en Uriël. Deze namen hebben een diepe spirituele betekenis en worden vaak gegeven aan kinderen als eerbetoon aan deze bijbelse figuren.

Engelen in de islamitische traditie

In de islamitische traditie spelen engelen een belangrijke rol. Zo is er bijvoorbeeld de engel Djibriel (Gabriël) die de openbaringen aan de profeet Mohammed overbracht. Andere bekende engelen in de islam zijn Mikail (Michaël), Israfil (Rafaël) en Azra’il (Azraël). De namen van deze engelen zijn populair onder moslimouders.

Engelen in de Noorse mythologie

In de Noorse mythologie worden engelen vaak geassocieerd met de goden en godinnen. Zo zijn er de Valkyries, vrouwelijke goddelijke wezens die dienen als beschermers van de krijgers en de doden naar het hiernamaals begeleiden. Hoewel ze niet specifiek engelen worden genoemd, delen ze vergelijkbare kenmerken en worden ze vaak geëerd met namen zoals Freyja, Sigrun en Astrid.

CultuurVoorbeeldnamen
ChristendomMichaël, Gabriël, Rafaël, Uriël
IslamDjibriel, Mikail, Israfil, Azra’il
Noorse mythologieFreyja, Sigrun, Astrid

Naast bovengenoemde tradities zijn er nog talloze andere culturen en tradities die engelen kennen en hun namen eren. Voor ouders die geïnteresseerd zijn in de betekenis en symboliek achter engelen, bieden deze diverse culturen en tradities een breed scala aan inspiratie voor het kiezen van een engelachtige naam.

Engelen in de bijbelse traditie

De bijbelse traditie heeft een rijke geschiedenis van engelen en hun betekenis. In deze sectie verkennen we de namen van bijbelse engelen en de diepere betekenis achter deze namen. Leer meer over de religieuze achtergrond van namen die verband houden met engelen.

Engelnamen voor jongens

Ben je op zoek naar een jongensnaam met een engelachtige betekenis voor je kleintje? Hier vind je inspiratie! We hebben een selectie van jongensnamen samengesteld die associëren met engelen. Ontdek welke naam past bij de engelachtige eigenschappen van je zoon en geef hem een betekenisvolle naam die zijn bijzondere karakter weerspiegelt.

Hieronder vind je een lijst van engelnamen voor jongens:

 • Rafael
 • Michael
 • Gabriel
 • Uriël
 • Azraël
 • Ezekiel
 • Ariel
 • Gideon
 • Samaël
 • Raziel

Deze namen hebben allemaal een sterke betekenis en worden geassocieerd met bescherming, kracht en goddelijke boodschappers. Kies de naam die het beste past bij de engelachtige eigenschappen die je voor je zoon wenst.

Engelnamen voor meisjes

Voor ouders die een meisjesnaam met een engelachtige betekenis willen kiezen, hebben we een lijst samengesteld van namen die voldoen aan deze criteria. Hieronder vind je enkele prachtige namen die passen bij de engelachtige kwaliteiten van je dochter:

NamenBetekenis
AngelinaEngelachtig
SeraphinaAartsengel van het vuur
CelesteVan de hemel
GabriëlleGod is mijn kracht
RaphaelaGenezing door God
AuroraDageraad
EvangelinaBlijde boodschapper
MichaelaWie is als God?

Deze namen hebben niet alleen een mooie betekenis, maar hebben ook een verbinding met engelen en spiritualiteit. Kies een naam die past bij de engelachtige essentie van je dochter en haar een bijzondere betekenis geeft. Wees geïnspireerd en vind de perfecte engelnaam voor jouw dochter.

Moderne interpretaties van engelnamen

In deze sectie bekijken we hoe namen met een engelachtige betekenis een eigentijdse draai hebben gekregen. Tegenwoordig zijn er talloze moderne interpretaties van engelnamen die ouders aanspreken. Deze namen behouden de betekenis en symboliek van een engel, maar passen perfect in de moderne tijd.

Jongensnamen met een moderne twist

Als het gaat om jongensnamen met een engelachtige betekenis, zijn er verschillende moderne opties die populair zijn bij ouders. Deze namen combineren traditionele elementen met eigentijdse invloeden, waardoor ze uniek en verfrissend zijn. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Gabriel – Deze naam is afgeleid van de aartsengel Gabriël en wordt vaak geassocieerd met kracht en bescherming.
 • Michael – Een klassieke naam die “Wie is er als God?” betekent en wordt geassocieerd met moed en leiderschap.
 • Raphael – Deze naam betekent “God geneest” en verwijst naar de aartsengel Rafaël, bekend om zijn helende krachten.
 • Uriel – Een naam die “God is mijn licht” betekent en symbool staat voor wijsheid en verlichting.

Meisjesnamen met een moderne twist

Voor ouders die een engelachtige naam willen voor hun dochter, zijn er eveneens moderne opties beschikbaar. Deze namen stralen zowel zachtheid als kracht uit, perfect voor een eigentijdse engel. Hier zijn enkele suggesties:

 • Aurora – Deze naam betekent “dageraad” en is geïnspireerd op het beeld van een engel die verschijnt bij zonsopgang.
 • Celeste – Een naam die “hemels” betekent en verwijst naar de sfeer van de engelen en het goddelijke.
 • Seraphina – Deze naam komt van het Hebreeuwse woord “seraf”, wat “brandend” betekent, en wordt in verband gebracht met engelen die God aanbidden.
 • Angelina – Een moderne variant van de klassieke naam Angelica, met een betekenis die zowel engelachtig als glamoureus is.

Met deze moderne interpretaties van engelnamen kunnen ouders een naam kiezen die een tijdloze betekenis combineert met een eigentijdse uitstraling. Of je nu op zoek bent naar een naam voor een jongen of een meisje, er zijn talloze mogelijkheden om een engelachtige naam te vinden die perfect bij je baby past.

Beroemde personen met namen die engel betekenen

Namen met een engelachtige betekenis zijn niet alleen geliefd bij ouders, maar ook bij beroemdheden. Verschillende bekende personen dragen namen die verwijzen naar engelen, en deze namen hebben vaak een diepere symbolische betekenis. Hieronder bespreken we enkele van deze beroemde personen en wat hun namen symboliseren.

NaamBeroemdheidBetekenis
GabrielleGabrielle UnionGabrielle is afgeleid van het Hebreeuwse woord “Gabriel”, wat “held van God” betekent. Het symboliseert kracht en bescherming.
MichaelMichael JacksonMichael is oorspronkelijk een Hebreeuwse naam die “wie is als God?” betekent. Het vertegenwoordigt macht en goddelijke eigenschappen.
RaphaelRaphael VaraneRaphael komt van het Hebreeuwse woord “Rafa’el”, wat “God geneest” betekent. Het symboliseert helende krachten en bescherming.
GabrielGabriel García MárquezGabriel, afkomstig van het Hebreeuwse “Gabriël”, betekent “held van God”. Het staat voor moed en goddelijke boodschappen.
AngelaAngela MerkelAngela is afgeleid van het Griekse woord “angelos”, wat “boodschapper” betekent. Het symboliseert iemand die boodschappen brengt of aankondigt.

De bovengenoemde beroemdheden dragen namen die “engel” betekenen en deze namen hebben elk een unieke symboliek. Of het nu gaat om kracht, bescherming, goddelijkheid of boodschappen, deze namen dragen een betekenis die resoneren met ouders over de hele wereld.

Engelachtige namen in de literatuur en kunst

In de literatuur en kunst bevatten namen met een engelachtige betekenis vaak een diepgaande symboliek. Deze namen worden zorgvuldig gekozen om bepaalde karaktereigenschappen, emoties of thema’s te vertegenwoordigen. Hieronder bespreken we enkele beroemde werken waarin namen met een engelachtige connotatie voorkomen en wat deze namen symboliseren.

1. “Paradise Lost” – John Milton

In dit epische gedicht uit de 17e eeuw speelt de figuur van Lucifer, die ooit een engel was, een centrale rol. Hoewel Lucifer niet direct als een engel wordt genoemd, verwijst zijn naam naar zijn oorspronkelijke status als “lichtbrenger” voordat hij in ongenade viel. De naam Lucifer symboliseert de gevallen engel die zijn goddelijke natuur heeft verloren.

2. “De engel met de gebroken vleugel” – Lucian Freud

Dit schilderij van Lucian Freud toont een persoon met een engelachtige uitstraling en een gebroken vleugel. Het kunstwerk roept thema’s op als verlies, kwetsbaarheid en het verlangen naar vrijheid. Hoewel de naam van de engel in dit specifieke werk niet wordt vermeld, vertegenwoordigt de gebroken vleugel het verlies van onschuld en de beperkingen van onze menselijke conditie.

3. “Engelen & Demonen” – Dan Brown

In dit spannende boek van Dan Brown speelt de figuur van Robert Langdon een sleutelrol bij het oplossen van een serie mysterieuze moorden. Hoewel de naam Robert geen directe engelachtige connotatie heeft, belichaamt het personage van Robert Langdon de kenmerken van een pragmatische en moedige held die het goede vertegenwoordigt in de eeuwige strijd tussen engelen en demonen.

WerkNamenBetekenis
1. “Paradise Lost”LuciferLichtbrenger, gevallen engel
2. “De engel met de gebroken vleugel”Geen specifieke naamVerlies, kwetsbaarheid, beperkingen van de menselijke conditie
3. “Engelen & Demonen”Robert LangdonMoedige held die het goede vertegenwoordigt

In deze werken worden namen met een engelachtige betekenis gebruikt om diepere lagen van symboliek en thema’s te verkennen. Ze voegen een extra dimensie toe aan de verhalen en kunstwerken waarin ze voorkomen en dragen bij aan een beter begrip van de personages en hun motieven.

Tips voor het kiezen van een engelachtige naam

Het kiezen van een naam voor je baby is een belangrijke beslissing. Bij het zoeken naar een engelachtige naam zijn er enkele tips en overwegingen waar je rekening mee kunt houden om een naam te vinden die past bij de betekenis die je wilt overbrengen. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Maak gebruik van namen met een spirituele betekenis: Namen die geassocieerd worden met engelen hebben vaak een sterke spirituele betekenis. Denk aan namen zoals Gabriël, Rafaël, Michaël, of Seraphina. Deze namen dragen symboliek en kunnen een diepere betekenis toevoegen aan de naam van je baby.
 2. Overweeg de klank en het gevoel van de naam: Engelen worden vaak gezien als hemelse, vredige wezens. Kies daarom een naam die een zachte en harmonieuze klank heeft. Luister goed naar de uitspraak en probeer de naam uit te spreken om te bepalen of het de juiste sfeer oproept voor jou.
 3. Denk aan de betekenis achter de naam: Elke naam draagt een betekenis met zich mee. Onderzoek de betekenis van verschillende namen met een engelachtige connotatie en bepaal welke betekenis het beste past bij de boodschap die je wilt overbrengen met de naam van je kind.
 4. Combineer namen voor een unieke betekenis: Vind je het lastig om een enkele naam te kiezen? Overweeg dan om namen te combineren om een unieke betekenis te creëren. Bijvoorbeeld, de naam Gabriël kan gecombineerd worden met Elise om Gabriëlle te vormen, wat “God is mijn kracht” betekent.

Het kiezen van een engelachtige naam voor je baby is een persoonlijke en speciale keuze. Laat je inspireren door namen met een betekenis die resoneert met jou en je gezin. Vergeet niet om te genieten van het proces en de bijzondere betekenis die de naam aan je kind zal geven.