De achternaam van een kind wordt in Nederland bepaald door de ouders. Bij de geboorteaangifte kunnen ouders kiezen tussen de achternaam van de vader of die van de moeder. Deze keuze moet gezamenlijk worden gemaakt bij de eerste geboorte van een kind binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij volgende kinderen uit dezelfde relatie krijgen zij automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.
Indien ouders niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder, tenzij de vader het kind erkent en de ouders gezamenlijk kiezen voor de achternaam van de vader bij de erkenning. Als de ouders geen keuze maken, krijgt het kind standaard de achternaam van de vader bij huwelijk of geregistreerd partnerschap, en anders die van de moeder.
Hoe komt een kind aan zijn achternaam?
Bent u als man en vrouw getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet u dat, voor of tijdens de geboorteaangifte, samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.
Waarom krijgt het kind de achternaam van de vader?
Ouders met hetzelfde geslacht Gezamelijk gezag houdt onder andere in dat je beiden wettelijk verantwoordelijk bent voor de verzorging en opvoeding van het kind. De meeste kinderen krijgen de achternaam van hun vader bij hun geboorte, maar sommige krijgen die van hun moeder.
Kan moeder achternaam kind veranderen?
Wilt u als moeder de achternaam van uw kind veranderen in uw eigen achternaam? Dan moet u toestemming vragen aan Dienst Justis. U krijgt de toestemming alleen als: u het ouderlijk gezag heeft over uw kind.
Kan een kind de achternaam van beide ouders krijgen?
De keuze voor een dubbele achternaam is niet verplicht. Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind de achternaam van de vader of duomoeder in het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij ongehuwde of niet geregistreerde partners krijgt het kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder.
Welke naam krijgt kind bij geboorte?
Uw kind kan bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader of moeder krijgen. Als het kind op die manier niet de naam krijgt die u wilt, moet u naamskeuze doen. Daarbij kiest u voor uw kind de achternaam van de vader, de moeder of van degene die het kind heeft erkend.
Waarom geen dubbele achternaam?
Het is niet verplicht om te kiezen voor een dubbele achternaam; wanneer ouders geen keuze maken geldt de zogenaamde vangnetnorm: het kind krijgt bij met elkaar getrouwde of geregistreerde ouders de naam van de vader of de duomoeder (dat is de moeder die het kind niet gebaard heeft).
Hoe duur is het om je achternaam te veranderen?
Sinds 1998 kunnen ouders hun kind de achternaam van de vader óf moeder geven. Deze keuze is mogelijk bij de geboorte, erkenning, adoptie en gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder.
Kan ik de achternaam van mijn moeder aannemen?
Sinds 1998 kunnen ouders hun kind de achternaam van de vader óf moeder geven. Deze keuze is mogelijk bij de geboorte, erkenning, adoptie en gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder.
Kan een minderjarige achternaam veranderen?
Is het mogelijk om je achternaam te veranderen?
Het veranderen van een achternaam kan alleen onder strenge voorwaarden. U vindt de voorwaarden voor een wijziging van een achternaam op de website van Justis. Daar vindt u ook de kosten van een achternaamswijziging.
Hoe populair is mijn achternaam?
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo’n 320.000 achternamen.
Wat is de betekenis van mijn familienaam?
De familienaam of achternaam geeft aan tot welke familie een persoon behoort. Doorgaans gaat het daarbij om de familie in de mannelijke lijn. Familienamen zijn in de middeleeuwen ontstaan. Pas in de Franse tijd (België 1795 en Nederland 1811) werd het verplicht om ze te registreren bij de burgerlijke stand.