Jongensnaam: Alex

Alles over de naam Alex

De jongensnaam Alex staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 134 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 135 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De Beschermer, Helpen, Verdedigen.

Herkomst en betekenis van de naam Alex

Alex is een afkorting van Alexander. Alexander is een jongensnaam die is afgeleid van het Oudgriekse Ἀλέξανδρος (Aléxandros). Het betekent “beschermer” of “verdediger van anderen”; Alex en Alexander zijn ook afgeleid van Alexius, dat een iets andere betekenis heeft van “helpen of beschermen”. De twee Alex etymologieën zijn in de meeste talen niet van elkaar te onderscheiden. De vrouwelijke naam heeft dezelfde stam en is een verkorte vorm van Alexandra of de vrouwelijke naam Alexis, die soms een spellingsvariant is van Alix.
De oudste bewaard gebleven variant van deze naam is die van de koning van Wilsa, een overgeleverde brief van de Hettitische koning Mwathari II, gedateerd rond 1300 v. Chr.
De naam Alex is een van de titels van de Griekse godin Hera, die in die context gewoonlijk wordt opgevat als “de vrouw die krijgers helpt”. In de Ilias wordt de persoon Paris ook Alexander genoemd. In de Griekse wereld werd de naam gepopulariseerd door de militaire veroveringen van de Macedonische koning Alexander III, bekend als Alexander de Grote (Μέγας Αλέξανδρος).
De naam werd in de Middeleeuwen gepopulariseerd door de zogenaamde Alexanderromans, waarvan ook het gedicht Alexandrine is afgeleid.
De naam komt vele malen voor in het Nieuwe Testament. Ook vele heiligen en pausen (acht in totaal) zijn naar Alexander genoemd. Bovendien zijn vele heersers, koningen en keizers naar Alexander genoemd, waaronder onze eigen koning. De naam Alex is populair bij ouders over de hele wereld. In Brazilië, de VS en Spanje wordt het vaak door de ouders gegeven. Maar het komt ook veel voor in Frankrijk, Polen en Hongarije. De naam Alex is wereldwijd zo populair dat beroemdheden met de naam Alex ook over de hele wereld te vinden zijn. Alex da Costa en Alex de Souza zijn twee beroemde Braziliaanse voetballers. Alex Salmond is een beroemd Schots politicus; Alex Ferguson is een beroemd voetbalmanager; Alex Klaasen is een beroemd Nederlands acteur en toneelspeler; Alex Klaasen is een beroemd Nederlands acteur en toneelspeler. Daarnaast is Alex een bekende Nederlandse investeringsbankier, een Duitse restaurantketen en een beroemde Franse cartoonist.

Opbouw van de naam Alex

De naam Alex bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Alex is Grieks. Andere namen die lijken op Alex zijn .

Spelling van de naam Alex

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
L Liverpool
E Edison
X Xantippe

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
L Lodewijk
E Eduard
X Xantippe

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
L Lima
E Echo
X X-ray