Jongensnaam: Alexander

Alles over de naam Alexander

De jongensnaam Alexander staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 72 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 219 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De Beschermer, Helper, Verdediger.

Herkomst en betekenis van de naam Alexander

Alexander is een jongensnaam die is afgeleid van het Oudgriekse Ἀλέξανδρος (Aléxandros). Het betekent “beschermer” of “verdediger van mensen”; Alex en Alexander zijn ook afgeleid van Alexius, dat een iets andere betekenis heeft van “helpen of beschermen”. De twee Alex etymologieën zijn in de meeste talen niet van elkaar te onderscheiden. De vrouwelijke naam heeft dezelfde etymologie en is een verkorte vorm van Alexandra of de vrouwelijke naam Alexis, die soms een variant is van de spelling Alix. Alexander heeft vele alternatieve spellingen, waaronder Alejandro, Alessandro en Alexander; bijnamen voor Alexander zijn Alex, Xander en Sasha.
De oudste bewaard gebleven variant van deze naam is die van de koning van Wilsa, een overgeleverde brief van de Hettitische koning Mwathari II, gedateerd rond 1300 v. Chr.
De naam Alex is een van de titels van de Griekse godin Hera, die in die context gewoonlijk wordt opgevat als “de vrouw die krijgers helpt”. In de Ilias wordt de persoon Paris ook Alexander genoemd. In de Griekse wereld werd de naam gepopulariseerd door de militaire veroveringen van de Macedonische koning Alexander III, bekend als Alexander de Grote (Μέγας Αλέξανδρος).
De naam werd in de Middeleeuwen gepopulariseerd door de zogenaamde Alexanderromans, waarvan ook het gedicht Alexandrine is afgeleid.
De naam komt verschillende malen voor in het Nieuwe Testament. Veel heiligen en pausen (acht in totaal) dragen ook de naam Alexander. Bovendien dragen vele heersers, koningen en keizers de naam Alexander, waaronder onze koning.

Bekende Nederlanders met de naam Alexander zijn natuurlijk onze koning Willem-Alexander en politicus Alexander Pechtold. Overzee zijn er Alexander Hamilton, politicus en stichter van de VS, en Alexander Graham Bell, uitvinder.

Acteurs met de naam Alexander zijn onder andere Alexander Skarsgaard (True Blood) en Alec Baldwin (30 Rock/Saturday Night Live). Alexander McQueen is een Britse modeontwerper. Alex Rodriguez is een filantroop en honkbalspeler die voor de New York Yankees speelde.

Opbouw van de naam Alexander

De naam Alexander bestaat uit 9 letters. De oorsprong van Alexander is Grieks. Andere namen die lijken op Alexander zijn .

Spelling van de naam Alexander

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
L Liverpool
E Edison
X Xantippe
A Amsterdam
N New York
D Danemark
E Edison
R Roma

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
L Lodewijk
E Eduard
X Xantippe
A Anna
N Nico
D Dirk
E Eduard
R Rudolf

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
L Lima
E Echo
X X-ray
A Alfa
N November
D Delta
E Echo
R Romeo