Jongensnaam: Ali

Alles over de naam Ali

De jongensnaam Ali staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 142 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 126 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Verheven, Hoog (afgeleid van de Arabische wortel ʕ-l-w).

Herkomst en betekenis van de naam Ali

Ali is een zeer bekende en populaire jongensnaam.De naam Ali is in de eerste plaats van Arabische oorsprong. Ali (Arabisch: علي) is een naam die is afgeleid van de Arabische wortel ʕ-l-w, wat letterlijk “hoog”, “edel” of “koning” betekent. In het traditionele islamitische gebruik gaat de naam terug op de islamitische leider Ali ibn Abi Talib, maar pre-islamitische Arabieren (zoals Banu Hanifa en sommige van de Saba en Himyar heersers) hadden ook de naam, die in vorm en betekenis identiek is aan het Hebreeuwse עִֵ, Eli, dat wordt gebruikt in het Bijbelse Men denkt dat het teruggaat tot Eli de Hogepriester in het boek Samuel.

De naam Ali komt ook in andere folklore voor. In Engelssprekende landen wordt het gebruikt als afkorting voor mannelijke en vrouwelijke namen die beginnen met ‘Al-‘, zoals Alice, Alison, Alisha, Aristair, Alexander en Alexandra. In het Oud-Noors zijn Áli en Åle verschillende vormen van Onela. Ali is ook een Finse mannelijke voornaam, afgeleid van Aleksanteri.

Ali is ook als achternaam wereldwijd zeer populair geworden door de wereldwijde verspreiding van de islamitische cultuur. Dit is met name het geval in het Caribisch gebied, waar contractarbeiders uit Zuid-Azië werden aangevoerd ter vervanging van Afrikaanse slavenarbeid, met het einde van de slavernij in Guyana en Trinidad en Tobago.

De betekenis van Ali in het Arabisch is “hoog” of “nobel”. Het is een van de 99 attributen van Allah en wordt door Mohammed beschouwd als een aanbeveling voor jongensnamen.
Het is ook de naam van Ali ibn Abu Talib (600-661), neef en schoonzoon van de moslimprofeet Mohammed en een belangrijke sjiitische, alevitische en soefi-figuur. De naam wordt ook in verband gebracht met Muhammad Ali, een onsterfelijke bokser die in de VS en Europa bekend stond als de “Sterkste”. Er zijn veel andere beroemde mensen met deze naam, waaronder Ali Turan (voetballer) en Ali B. van Nederland.

Opbouw van de naam Ali

De naam Ali bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Ali is Arabisch. Andere namen die lijken op Ali zijn .

Spelling van de naam Ali

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
L Liverpool
I Italia

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
L Lodewijk
I Izak

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
L Lima
I India