Jongensnaam: Bodhi

Alles over de naam Bodhi

De jongensnaam Bodhi staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 123 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 142 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Opperste kennis, De verlichte,.

Herkomst en betekenis van de naam Bodhi

Bodhi is een jongensnaam van Indische oorsprong en betekent “begrip van de ware aard”. Bodhi is een naam en een begrip uit het boeddhisme. Bodhi is afgeleid van het Sanskriet woord Bodhi (बेि), dat “ontwaakt, verlicht” betekent. Het is een abstract boeddhistisch begrip dat verwijst naar het concrete spirituele ontwaken dat de Boeddha en zijn discipelen hebben bereikt door hun kennis en begrip van de aard van het universum. Het boeddhistische geloofssysteem ziet de onderlinge afhankelijkheid van het universum en gelooft in het karmische bestaan en lijden van mensen in de materiële wereld (zoals vertegenwoordigd door geboorte en wedergeboorte). Bodhi betekent bevrijd worden van reïncarnatie en vrij zijn van karmisch lijden door ontwaken. Het wordt het best omschreven als een toestand van totale afwezigheid van ego en egocentrisme. In het boeddhisme zou Gautama Boeddha (stichter van het boeddhisme rond de 5e eeuw v.C.) onder de heilige Bodhiboom in India bodhi (volmaakte verlichting) hebben bereikt na bijna 50 dagen mediteren. Met andere woorden, het is het bereiken van nirvana. Boeddha’s ontwaken wordt gekenmerkt door inzicht in vorige levens, inzicht in karma en reïncarnatie, en inzicht in de ‘Vier Edele Waarheden’ (1) inzicht in de waarheid van dukkha (lijden, onvrede), 2) inzicht in de oorsprong van dukkha (begeerte, onwetendheid), 3) inzicht in de beëindiging van dukkha (vrijheid van lijden en begeerte) en tenslotte 4) inzicht in het pad van de waarheid (3) wordt gekenmerkt door het feit dat hij wist dat de Wanneer men bodhi bereikt, houdt reïncarnatie op en eindigt de karmische reis in nirvana. Natuurlijk is het boeddhisme een zeer abstract en complex spiritueel geloofssysteem, dat in vele verschillende richtingen is opgesplitst, maar in het algemeen is dit een beknopte versie van het begrip bodhi. Het gaat om bevrijding, zuivere kennis en volledige verlichting. Het boeddhisme gelooft dat de ultieme zuivere staat van bodhi in iedereen aanwezig is en niet discrimineert (dit is niet iets wat veel ‘religies’ kunnen beweren). Bodhi-dag, ook bekend als Bodhi in het Sanskriet en Pali, is een boeddhistische feestdag ter herdenking van de dag van de verlichting van de historische Boeddha, Siddhartha Gautama (Sakyamuni). De Bodhiboom (‘Boom van Ontwaken’), ook bekend als de Bodhibis, is een boom van ontwaken. Het is een oude grote heilige vijgenboom in Bodh Gaya, Bihar, India.
Bodhi Rook is een fictief personage uit de Star Wars-serie, voor het eerst geïntroduceerd in Rogue One uit 2016, gespeeld door de Brits-Pakistaanse acteur Riz Ahmed.

Opbouw van de naam Bodhi

De naam Bodhi bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Bodhi is Indiaas. Andere namen die lijken op Bodhi zijn .

Spelling van de naam Bodhi

Spelling volgens het internationaal alfabet

B Baltimore
O Oslo
D Danemark
H Havanna
I Italia

Spelling volgens het Nederlands alfabet

B Bernard
O Otto
D Dirk
H Hendrik
I Izak

Spelling volgens het NAVO-alfabet

B Bravo
O Oscar
D Delta
H Hotel
I India