Jongensnaam: Brandon

Alles over de naam Brandon

De jongensnaam Brandon staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 458 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 35 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Koning, (Vlammend) Zwaard, Heuvel.

Herkomst en betekenis van de naam Brandon

Braddon is een mooie Ierse jongensnaam. De naam Brandon is afgeleid van verschillende bronnen met verschillende betekenissen in het Oud-Engels en het Oud-Iers. Eerst een korte uitleg. Brandon was een plaatsnaam die in het Oud-Engels ‘heuvel van brem’ betekent. Er zijn ten minste vier steden of dorpen in Engeland die Brandon heten. Zoals vele andere namen werd deze plaatsnaam eerst als familienaam en later als voornaam gebruikt.
De naam Brandon wordt gewoonlijk als een Ierse naam beschouwd. Het Oud-Ierse Bréanainn zou zijn afgeleid van het Oud-Welshe (Keltisch/Britse) “brenhin”, dat “koning” of “prins” betekent. Later werd de naam “BRAN-den” of “BREN-den”, en dat is tot op heden zo gebleven. Er zijn verschillende Ierse heiligen met deze naam, maar Bréanainn van Clonfert, ook bekend als Brendan de Zeevaarder, wordt beschouwd als een van de 12 Apostelen van Ierland, en geen heilige is beroemder. Volgens de legende werd Bréanainn aan het eind van de 5e eeuw geboren in wat nu County Kerry is (in de buurt van Tralee). Het bisdom Kerry (waarvan Brendan de patroonheilige is) beweert dat “hij oorspronkelijk Mob heette, maar bij zijn geboorte en doop door bisschop Ark door tekenen en voortekenen Broen-Finn (Fair-drop) werd genoemd”. Het kind werd opgevoed door een vooraanstaande christelijke leraar en werd uiteindelijk monnik, waarbij hij een reeks kloosters stichtte terwijl hij door Ierland reisde. Hij werd toen door een visioen geleid om met 14 andere monniken een zeven jaar durende reis naar het Paradijs (d.w.z. het Eiland van de Gezegende God) te ondernemen. De legende van Sint Brendan de Zeevaarder is bewaard gebleven in verschillende geschreven verslagen in het Iers en het Latijn (de eerste verscheen in de 9e eeuw, d.w.z. 300 jaar na de gebeurtenis). De reis werd legendarisch in middeleeuws Europa en Brendan genoot eeuwen na zijn dood nog een cultstatus. Sommige geleerden geloven dat de beschreven gebeurtenissen werkelijk hebben plaatsgevonden en dat de heilige Brendan de Zeevaarder de eerste Europeaan was die de Atlantische Oceaan overstak en Noord-Amerika bereikte (ongeveer 400 jaar voordat Eric Redhead in Groenland aan land ging, 450 jaar voordat Leif Erickson in Canada aan land ging, 450 jaar voordat Christoffel zo’n 1000 jaar voor de ‘ontdekking’ van Amerika door Columbus). De naam Brandon heeft een goede geschiedenis. …… Brandon Jackson, Brandon Ruth (Superman) en de zanger van The Killers zijn welbekend. Brandon Flowers Oudere mensen zullen hem kennen als de hoofdrolspeler in Beverly Hills 90210.

Opbouw van de naam Brandon

De naam Brandon bestaat uit 7 letters. De oorsprong van Brandon is Iers. Andere namen die lijken op Brandon zijn .

Spelling van de naam Brandon

Spelling volgens het internationaal alfabet

B Baltimore
R Roma
A Amsterdam
N New York
D Danemark
O Oslo
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

B Bernard
R Rudolf
A Anna
N Nico
D Dirk
O Otto
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

B Bravo
R Romeo
A Alfa
N November
D Delta
O Oscar
N November