Jongensnaam: Brent

Alles over de naam Brent

De jongensnaam Brent staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 223 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 80 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Vlammend zwaard, Van een steile heuvel, Hoge Plaats.

Herkomst en betekenis van de naam Brent

Brent is een hippe en stoere jongensnaam. Voor ons in Nederland is Brent afgeleid van Brand, dat een verkorting is van de Germaanse naam eindigend op -brand, “het (brandende) zwaard”, met één letter; denk aan een gewone naam als Hildebrand, dat een verkorting is van de Germaanse naam voor een zwaard.
Brent is ook een Oud-Engelse voornaam of achternaam; de oorsprong van Brent is een Engelse achternaam die in verband wordt gebracht met de plaatsnaam Brent Hill. Brent Hill is de locatie van een oud heuvelfort in Devon, Engeland, terwijl Brent Knoll een prominente heuvelstad is in Somerset, Engeland. De naam Brent is, niet verwonderlijk, afgeleid van het Keltische woord voor “heuvel”.
Men zegt dat de plaatsnaam is afgeleid van het Keltische woord voor “heilig” (wanneer wordt verwezen naar de rivier de Brent) of “hoge plaats”, letterlijk “van steile heuvels” (wanneer wordt verwezen naar dorpen in Somerset en Devon). De achternaam geeft vaak aan dat de voorouders van de persoon in een plaats woonden die Brent heette.
Wanneer Brent tegenwoordig als voornaam wordt gebruikt, is dat soms een verkorte vorm van Brenton, maar Brenton is pas vele jaren nadat Brent die rol op zich had genomen algemeen in gebruik gekomen als voornaam, dus dit is waarschijnlijk heeft waarschijnlijk niet geleid tot het gebruik ervan. In Ierland werd de naam ook gebruikt als de vrouwelijke vorm van Brendan, wat waarschijnlijk “iemand die bij de vuurtoren woont” betekende. De bekendste naam is waarschijnlijk die van de Amerikaanse astronaut Brent W. Jett.

Opbouw van de naam Brent

De naam Brent bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Brent is Iers. Andere namen die lijken op Brent zijn .

Spelling van de naam Brent

Spelling volgens het internationaal alfabet

B Baltimore
R Roma
E Edison
N New York
T Tripoli

Spelling volgens het Nederlands alfabet

B Bernard
R Rudolf
E Eduard
N Nico
T Teunis

Spelling volgens het NAVO-alfabet

B Bravo
R Romeo
E Echo
N November
T Tango