Jongensnaam: Christiaan

Alles over de naam Christiaan

De jongensnaam Christiaan staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 440 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 37 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Christen (volgeling Jezus Christus), Gezalfde.

Herkomst en betekenis van de naam Christiaan

Christiaan is een populaire jongensnaam. De naam komt het meest voor in Nederland, maar is ook populair in Zuid-Afrika. De naam Christiaan is afgeleid van het Latijnse Christianus. De naam betekent Christen.
In de Bijbel, Handelingen 11, hoofdstuk 26, “… De discipelen werden in Antiochië voor het eerst christenen genoemd”, het woord christen wordt voor het eerst gebruikt; de naam Christiaan is eigenlijk een variant van de naam christen. Christian is een jongens- en meisjesnaam van Engelse, Griekse en Latijnse oorsprong en betekent “volgeling van Christus”. Christian werd ooit beschouwd als overdreven vroom, maar is nu een gedurfde verklaring van geloof, maar heeft ook een seculiere aantrekkingskracht, misschien door de invloed van beroemdheden als Christian Slater en Christian Bale, om nog maar te zwijgen van de Dior, Lacroix, Louboutin en Audigier van de modewereld Zij worden geacht een seculiere aantrekkingskracht te hebben. Er zijn nog andere mooie variaties van de naam Christiane naast Christiane. Ten eerste, in het mooie Limburg kennen ze de naam Chriet. In Schotland is het Cairistìona, in Frankrijk Chrétien, en in Duitsland en Scandinavië zijn het Carsten en Karsten. In Nederland is Chriet de laatste jaren ook erg populair geworden.
In de Middeleeuwen was Christian een vrouwennaam, maar het werd een mannennaam toen de hoofdpersoon van John Bunyan’s Pilgrim’s Progress verscheen. Veel Deense koningen heetten Christian, de laatste koning was Christian X…. De Denen noemen zichzelf echter christenen. De beroemdste Nederlander met deze naam is waarschijnlijk Christian Huygens. Deze naam komt ook voor als familienaam. Zo is bijvoorbeeld de acteur Tommy Christian in Nederland bekend.

Opbouw van de naam Christiaan

De naam Christiaan bestaat uit 10 letters. De oorsprong van Christiaan is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Christiaan zijn .

Spelling van de naam Christiaan

Spelling volgens het internationaal alfabet

C Casablanca
H Havanna
R Roma
I Italia
S Santiago
T Tripoli
I Italia
A Amsterdam
A Amsterdam
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

C Cornelis
H Hendrik
R Rudolf
I Izak
S Simon
T Teunis
I Izak
A Anna
A Anna
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

C Charlie
H Hotel
R Romeo
I India
S Sierra
T Tango
I India
A Alfa
A Alfa
N November