Jongensnaam: David

Alles over de naam David

De jongensnaam David staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 40 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 309 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Lieveling, Vriend.

Herkomst en betekenis van de naam David

David is een klassieke en populaire jongensnaam. De naam David is afgeleid van de Hebreeuwse naam דּוִד (Dawid). Dawid is afgeleid van het Hebreeuwse woord דּוּ (dod), dat “geliefde” of “oom” betekent. David was de tweede en grootste koning van Israël en regeerde in de 10e eeuw voor Christus. Hij was de naam van de tweede koning van Israël in het Oude Testament, die als jongen de reusachtige Filistijn Goliath versloeg met een katapult. Hij groeide op tot een wijs en zeer gecultiveerd leider die van muziek hield, een dichter was en later grote beeldhouwers als Michelangelo en Donatello inspireerde. Volgens het Nieuwe Testament is Jezus zijn afstammeling.
Zoekt u varianten op de naam? Er zijn er veel. Wat dacht je van Dabi, Dave, Davey of Dai?
De naam David wordt in Groot-Brittannië al sinds de Middeleeuwen gebruikt. Hij is vooral bekend in Wales, waar hij in verband wordt gebracht met de patroonheilige van Wales (ook Dewi genoemd) in de 5e eeuw, en in Schotland, waar twee koningen de naam hebben aangenomen. De naam David is inderdaad al eeuwenlang bekend in verschillende landen over de hele wereld. In de afgelopen eeuw was het een van de meest consequent populaire namen in de Engelssprekende wereld en het is nooit uit de top 30 van jongensnamen in de Verenigde Staten gevallen; het was de hoogst genoteerde naam in Engeland en Wales in de jaren 1950 en 1960; het was de meest populaire naam in de Verenigde Staten in de jaren 1960; en het was de meest populaire naam in het Verenigd Koninkrijk in de jaren 1970 en 1980. In Spanje was het de populairste jongensnaam in de jaren 1970 en 1980. David is ook een bekende familienaam in de Engelssprekende wereld en in Frankrijk. Wij kennen bijvoorbeeld de Franse zangeres Anne-Marie David en voetballer Jonathan David.

Bekende dragers zijn de empirische filosoof David Hume (1711-1776), ontdekkingsreiziger David Livingstone (1813-1873), muzikant David Bowie (1947-2016), natuur-tv-presentator David Frederick Attenborough, en voetballer David Beckham (1975-). Dit is ook de naam van de hoofdpersoon van Charles Dickens’ semi-autobiografische roman David Copperfield (1850).
Behalve over mensen valt er ook veel te praten over David, bijvoorbeeld Camp David, de villa van de president van de Verenigde Staten. We kunnen het ook hebben over David, het meesterwerk dat de Italiaanse renaissancekunstenaar Michelangelo tussen 1501 en 1504 heeft gemaakt. Over het geheel genomen is David een erg mooie, klassieke en veelzijdige naam.

Opbouw van de naam David

De naam David bestaat uit 5 letters. De oorsprong van David is Hebreeuws. Andere namen die lijken op David zijn .

Spelling van de naam David

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
A Amsterdam
V Valencia
I Italia
D Danemark

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
A Anna
V Victor
I Izak
D Dirk

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
A Alfa
V Victor
I India
D Delta