Jongensnaam: Dean

Alles over de naam Dean

De jongensnaam Dean staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 85 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 201 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Leidinggevende (monnik), Uit/nabij de vallei, Rechtvaardigheid..

Herkomst en betekenis van de naam Dean

Dean is een mooie en populaire jongensnaam. De betekenis van de naam Dean verschilt van taal tot taal, van land tot land en van cultuur tot cultuur, waarbij sommige mogelijke betekenissen dezelfde zijn en andere verschillend. Ten eerste is de naam Dean een Engelse voor- en tussennaam met de volgende verschillende oorsprongen. (1) Deken is afgeleid van het Griekse δεκανός (“dekanos”), wat betekent “een priester of hoge ambtenaar die de leiding heeft over tien anderen”. De Latijnse decanus van het Romeinse leger werd het hoofd van een groep van tien soldaten in de eerste eeuw en van een groep van tien monniken in de vijfde eeuw. Het werd later gebruikt om verschillende burgerlijke ambtenaren van het Romeinse Rijk aan te duiden. Denk ook aan het Engelse woord Dean, dat van het christendom komt. In de kerk is een deken een geestelijke die een bepaald niveau van autoriteit bekleedt in de religieuze hiërarchie. Het is een titel die in vele kerkgenootschappen wordt gebruikt, voornamelijk Anglicaans, Rooms-katholiek en Luthers.
(2) De voornaam Dean is, zoals veel Engelse en Nederlandse namen, afgeleid van de Engelse familienaam Dean, die van Angelsaksische oorsprong “vallei” betekent. (3) Dean is ook een anglicatie van het Hebreeuwse zelfstandig naamwoord דין, dat wet of gerechtigheid betekent.
De beroemdste drager van de achternaam Dean is ongetwijfeld James Dean. Dean Martin is een Amerikaans filmacteur, zanger, komiek en televisiepersoonlijkheid, terwijl Dean Delannoit een beroemde Belgische zanger is. Meer recentelijk zijn Dean Cain (acteur), Dean McDermott (ook een acteur) en Dean Koontz (schrijver) vertegenwoordigd, om nog maar te zwijgen van de dromerige Dean Forrester, gespeeld door Jared Padalecki in Gilmore Girls.

Opbouw van de naam Dean

De naam Dean bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Dean is Engels. Andere namen die lijken op Dean zijn .

Spelling van de naam Dean

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
E Edison
A Amsterdam
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
E Eduard
A Anna
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
E Echo
A Alfa
N November