Jongensnaam: Dax

Alles over de naam Dax

De jongensnaam Dax staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 344 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 49 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Leider, Water, Dax (stadje in Frankrijk).

Herkomst en betekenis van de naam Dax

Dax is een jongensnaam. De oorsprong en betekenis van de naam Dax is niet helemaal zeker. De naam Dax is waarschijnlijk afgeleid van het Frans dat “leider” betekent. Ook de Franse betekenis “water” komt voor. Een andere theorie is dat Dax het patroniem van Dack is (de naam van zijn vader). Het is ook mogelijk dat de naam een Amerikaanse spelling is van het Duitse Dachs, afgeleid van Middelhoogduits dahs ‘das’.
Ouders in de VS kiezen al geruime tijd de naam Dax voor jongens. In Nederland is de naam Dax de laatste jaren steeds populairder geworden. De naam past in de trend van korte en stoere namen. Varianten van de naam Dax zijn onder meer Dax, Daxe, Daxie, Daxstan, Daxsten, Daxin, Daxston, Daxstan, Daxin, Daxx en Daxie.
Andere feiten over de naam Dax.
Dax komt als achternaam voor in de Star Trek serie Deep Space Nine (Curzon Dax, Ezri Dax, Jadzia Dax).
Dax is een stad in het departement Landes in het zuidwesten van Aquitanië, Frankrijk, met ongeveer 20 000 inwoners (Dacqois genoemd).
Daks is een historisch Frans motorfietsmerk.
De DAX, bekend onder de afkorting Deutscher Aktienindex, is de belangrijkste effectenbeurs van Duitsland. In Nederland is DAX Hovius bekend als de winnaar van The Voice Kids 2020.

Opbouw van de naam Dax

De naam Dax bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Dax is Engels. Andere namen die lijken op Dax zijn .

Spelling van de naam Dax

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
A Amsterdam
X Xantippe

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
A Anna
X Xantippe

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
A Alfa
X X-ray