Jongensnaam: Duco

Alles over de naam Duco

De jongensnaam Duco staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 435 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 38 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Wolf van het volk, Wolfsvolk.

Herkomst en betekenis van de naam Duco

Duco is een mooie Friese jongensnaam; de naam Duco is oorspronkelijk een Germaanse voornaam met twee etymologische wortels, bestaande uit de woordvormen liud (volk) en wolf (wolf). De naam kan dus worden uitgelegd als wolf onder de mensen, wolfmensen, wolfmensen. Om precies te zijn, de naam Duco is afgeleid van het Friese woord Doede. En deze naam komt oorspronkelijk van de naam Rudolf. Deze naam bestaat uit lud, dat “volk” betekent, en wolf, dat “wolf” betekent. Samen betekent het “wolf van het volk”.
Varianten van de naam zijn ook Doede, Doeke, Doetse en Doedke. Ze zijn gebruikelijk in Nederland. Het gaat onder meer om Duco Bauwens (presentator) en Duco Hoogland (politicus); Duco Peskens is een bekend dichter; Duco is ook een personage in de film Total Loss; en Duco is de naam van een personage in de film Duco’s gevleugelde dichtet. En Duco speelt een hoofdrol in het boek ‘Duco’s gevleugelde dromen’.

Opbouw van de naam Duco

De naam Duco bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Duco is Fries. Andere namen die lijken op Duco zijn .

Spelling van de naam Duco

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
U Uppsala
C Casablanca
O Oslo

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
U Utrecht
C Cornelis
O Otto

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
U Uniform
C Charlie
O Oscar