Jongensnaam: Evan

Alles over de naam Evan

De jongensnaam Evan staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 179 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 101 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God Is Genadig, Jonge krijger.

Herkomst en betekenis van de naam Evan

Evan is een mooie Keltische jongensnaam. De naam Evan is een populaire Welshe naam die “de Heer is genadig” betekent. Evan is afgeleid van de Welshe vorm van de naam John, ‘Iefan’. In andere talen wordt hij vergeleken met ‘Ivan’, ‘Ian’ en ‘Juan’.De naam Johannes zelf is afgeleid van de oude Hebreeuwse naam יְהֹוחָ Yəhôḥnān, ‘Jahweh is genadig Yahweh is diepzinnig’. Evan is ook een samentrekking van de Griekse woorden “Evangelos” (wat goede boodschapper betekent) en “Evander” (wat goede man betekent). Het wordt ook spaarzaam gegeven aan vrouwelijke namen, zoals actrice Evan Rachel Wood. En Evan wordt soms gezien als een achternaam, met Evans als de meest voorkomende iteratie. Een prominente drager van deze naam is dan ook Evan Evans, een bekend componist van filmmuziek. Andere bekende namen zijn Evan Fong (sociale beroemdheid) en Evan Lysacek (kunstschaatser). Een bekend personage met deze naam is Evan Rosier uit de Harry Potter films.

In andere talen heeft Evan ook een betekenis gekregen als woord of naam. Het is verwant aan het Gaelische woord “Eóghan”, dat “jeugd” of “jonge krijger” betekent, en aan het Schotse woord voor “rechterarm”,[2] Hebreeuws: אֶבֶ, Romeins: even, wat letterlijk “rots” betekent. De Oud-Engelse vertaling van de naam “Evan” zou ook kunnen worden geïnterpreteerd als “erfgenaam van de aarde” of “koning”. Het woord Evan zelf betekent “rots” in het Hebreeuws. Evan is ook een verkorting van de Griekse namen Evangelos dat “goede boodschapper” betekent en Evander dat “goede man” betekent.

Opbouw van de naam Evan

De naam Evan bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Evan is Keltisch. Andere namen die lijken op Evan zijn .

Spelling van de naam Evan

Spelling volgens het internationaal alfabet

E Edison
V Valencia
A Amsterdam
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

E Eduard
V Victor
A Anna
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

E Echo
V Victor
A Alfa
N November