Jongensnaam: Felix

Alles over de naam Felix

De jongensnaam Felix staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 95 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 181 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Geluk Brengend, Vruchtbaar, Gelukkig.

Herkomst en betekenis van de naam Felix

Felix is een jongensnaam, afgeleid van het Latijnse felix “vruchtbaar, gelukkig, fortuinlijk”. In de Romeinse tijd was Felix vaak de naam van een slaaf of een vrijgelatene (vergelijk met Fortunatus). De bijnaam werd aangenomen door de Romeinse dictator Sulla (138-78 v. Chr.), die geloofde dat hij bijzonder fortuinlijk was, geluk van de goden. In de Bijbel werd de naam gegeven door de gouverneur van Judea die Paulus gevangen zette. Later verscheen het eerder onder christenen. In het Nieuwe Testament komt de naam Felix voor als de naam van de gouverneur van Caesarea (Handelingen 23, 24). Vanwege zijn gunstige betekenis was Felix populair bij de Engelssprekende volkeren in de Middeleeuwen, vooral bij christenen, omdat het geluk betekende bij het vinden van geloof. De naam is tot op heden doorgegeven aan vijf pausen en 67 heiligen in de Romeinse martyrologie; aan het eind van de 19e eeuw werd de naam weer populair; Felix wordt soms gebruikt als een naam die geassocieerd wordt met katten, van het Latijnse woord ‘felis’ dat kat betekent . Felix de Kat is ook een stripfiguur. De hoofdpersoon van George Eliot’s roman Felix Holt (1866) draagt ook deze naam. In Ierland is het gebruikt als de Engelse vorm van Phelim; Felicia (Nederlands, Engels, Hongaars, Italiaans, Pools, Roemeens, Scandinavisch en Spaans) en Felicity (Engels) zijn vrouwelijke versies van Felix.

De naam Felix is wijd verbreid, met 31 varianten, en wordt ook in verscheidene andere talen gebruikt. In gebruik zijnde varianten zijn onder meer Fee, Felice (ook Italiaans), Felicianus, Felicien, Felicio, Felicius, Felike, Feliz, Felizio, Felíx, Felo, Felyx, Félice, Filix en Phelix.

Andere taalvarianten van Felix zijn Bodog (Hongaars), Feel (Nederlands), Fela (Tsjechisch), Felex (Spaans), Felic (Hongaars en Iers), Feliciano (Italiaans), Felicián (Hongaars), Feliks ( Pools, Russisch en Slavisch), Feliu (Catalaans), Felixiano (Spaans), Felizano (Spaans), Félicien (Frans), Felix (Frans), Pelike (Hawaiiaans) en Pitin (Spaans).
Felix is een zeer veel voorkomende naam en heeft veel beroemde mensen. Felix Mendelssohn is een beroemde componist. Felix Magath is een beroemde voetbal manager. De naam is het centrale personage in George Eliot’s roman Felix Holt, de hoofdpersoon van Thomas Mann’s Bekentenissen van Felix Krull, Thomas Hardy’s Tess of the D’Urbervilles, Henry James’ De Europeanen en Kurt Vonnegut’s The Cat’s Cradle, in de literaire Het verschijnt in de wereld. Felix de Feniks is een bekend personage uit de Harry Potter films. Felix is lid van de Orde van de Volturi in de Twilight serie. In de filmwereld speelde hij in alles, van verschillende James Bond-films tot Spy Kids en The Hangover.

Gillian Anderson en Elizabeth Banks zijn twee hedendaagse figuren die Felix als hun jongen kozen. Een leidende figuur is Felix Frankfurter, die vele jaren rechter bij het Hooggerechtshof was. In Nederland zijn Felix Meurders (presentator) en Felix Rottenberg (politicus) zeer bekend.

Opbouw van de naam Felix

De naam Felix bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Felix is Latijn. Andere namen die lijken op Felix zijn .

Spelling van de naam Felix

Spelling volgens het internationaal alfabet

F Florida
E Edison
L Liverpool
I Italia
X Xantippe

Spelling volgens het Nederlands alfabet

F Ferdinand
E Eduard
L Lodewijk
I Izak
X Xantippe

Spelling volgens het NAVO-alfabet

F Foxtrot
E Echo
L Lima
I India
X X-ray