Jongensnaam: Jack

Alles over de naam Jack

De jongensnaam Jack staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 32 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 353 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God is genadig.

Herkomst en betekenis van de naam Jack

Jack is een coole en hippe jongensnaam Jack is een Engelse jongensnaam en betekent “God is genadig”. Dit komt omdat Jack een afgeleide is van John, Johan, Jens en Jonas, uiteindelijk afgeleid van de naam Johannes. Jack is dus een samentrekking van John en niet van Jacob zoals algemeen wordt aangenomen. Deze vorm is wellicht in het Engels terechtgekomen onder invloed van de Vlaamse wollen wevers, die in de Middeleeuwen in groten getale naar Engeland kwamen. Als dat zo is, kan de naam zijn ontstaan uit de Nederlandse vleesvorm Janekin, Janekijn die eerst werd omgezet in Jankin. Dit wordt bevestigd door de vroeg 15e eeuwse Geschiedenis van het klooster van Sint Augustinus. Daar wordt opgemerkt dat de “Saksen” de naam Thomas veranderden in Tomme en John in Hankin of Jacke. Zo is Jack afgeleid van John, dat zijn oorsprong vindt in het middeleeuwse Engeland. De naam veranderde van John in Jonquin in Junkin in Jackin in Jack, enzovoort. De naam kwam in de Middeleeuwen zo vaak voor dat Jack een algemene term voor mannen werd. Hij komt ook vaak voor in Engelse sprookjes en voorstellingen, zoals “Jack and Jill” en “Little Jack Horner”, en de Engelse naam voor het kaartspel boer is “Jack”, wat erop wijst dat het een van de meest voorkomende namen is geworden (alleen). via een variant genaamd Jock, tot de generieke naam Jocky. Het leidde tot.
Jack was jarenlang de nummer één jongensnaam in het Verenigd Koninkrijk tot hij in 2011 werd onttroond door Oliver. Hij wordt ook veel gebruikt in de Verenigde Staten, waar hij in 1996 terugkeerde in de top 100 en behoort tot de populairste jongensnamen beginnend met een J. Schots onstuimig is Jock. Maar ook in Nederland, België en de Scandinavische landen is het de laatste jaren steeds populairder geworden. Blijkbaar hebben de ouders in deze landen een beetje genoeg van Jan en Jens. Jack is een heldere, alledaagse, langhoudende vorm van John en is gekozen door tientallen beroemdheden voor hun zonen, waaronder Luke Perry, Meg Ryan en Kirk Cameron.
Iedereen in de Engelssprekende wereld kent Jack al van jongs af aan, met Jack and Jill, Jack Spratt, Jack and the Beanstalk en Little Jack Horner. Jack Bauer in 24, Jack Shepard in Lost, Jack Donaghy in 30 Rock en Jack Sparrow in Pirates of the Caribbean zijn enkele van de meer recente favorieten als personages in fictie, televisie en film. Nederland kent ook veel beroemde Jacks, zoals Jack van Gelder (presentator), Jack de Geer (voetballer), Jack van Rindt (wetenschapper) en Jack Middelburg (motorcoureur).

Opbouw van de naam Jack

De naam Jack bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Jack is Engels. Andere namen die lijken op Jack zijn .

Spelling van de naam Jack

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
A Amsterdam
C Casablanca
K Kilogramme

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
A Anna
C Cornelis
K Karel

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
A Alfa
C Charlie
K Kilo