Jongensnaam: Jakob

Alles over de naam Jakob

De jongensnaam Jakob staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 528 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 29 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Hij Zal Beschermen, Houder van de hiel, Moge God beschermen,.

Herkomst en betekenis van de naam Jakob

Jakob is een zeer bekende jongensnaam; de voornaam Jakob is afgeleid van de joodse aartsvader Jakob en is dus van Hebreeuwse oorsprong. De Hebreeuwse naam יַעֵב (Ja’akov) is volgens het bijbelse vers Genesis 25:26 zoiets als ‘hij die de hiel greep’. Afgezien van deze volkse etymologie is een andere mogelijke vertaling “hij beschermt”. Het Latijnse woord Jacobus, Jacomus, kwam van het Griekse Ιακωβος (Iakobos).

In het bijzonder werd de naam populair gemaakt naar twee apostelen, Jacobus de Mindere (de broer van Jezus) en Jacobus de Grote (zoon van Zebedeüs, een van de 12 apostelen); volgens een Spaanse legende uit de 7e eeuw predikte laatstgenoemde in Spanje en werd hij begraven in Santiago de Compostela. Samen met de pelgrims verspreidde zich ook zijn populariteit als heilige (naamdatum: 25 juli). Als martelaar was Jacobus de Mindere ook populair in de katholieke kerk, en de naam werd populair omdat veel Spaanse en Engelse koningen Jacobus de Mindere in hun naam hadden.

Enkele historische vrouwelijke varianten zijn Jacoba (bekend uit de 12e eeuw), Jaqueta (ca. 1400), Jaquemijne, Jaquemine, Jaquemijnkin, Jacquemine, Jacopmijne, Jaquelyne, Jaexmyntgen, Iacobtien (16e eeuw), Jacqueline, Jakelijn, Jakeline, Jacolijn, Jacobmina, Jakelintge (17e eeuw).
Er zijn ook veel samentrekkingen, zoals Co, Cobus, Koos, Jaco, Jack, Jaap…

Opbouw van de naam Jakob

De naam Jakob bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Jakob is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Jakob zijn .

Spelling van de naam Jakob

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
A Amsterdam
K Kilogramme
O Oslo
B Baltimore

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
A Anna
K Karel
O Otto
B Bernard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
A Alfa
K Kilo
O Oscar
B Bravo