Jongensnaam: Lev

Alles over de naam Lev

De jongensnaam Lev staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 112 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 157 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Hart, Leeuw,.

Herkomst en betekenis van de naam Lev

De naam Lev (Russisch: Лев, Hebreeuws: לב) kan verschillende oorsprongen hebben. Meestal is het een achternaam, maar in sommige gevallen kan het ook een familienaam zijn. Enerzijds is het van Hebreeuwse oorsprong en betekent het hart; anderzijds is er een Oost-Slavische (Russische) variant, die kan worden vertaald als leeuw. Er is dus geen verband tussen de Hebreeuwse en Russische varianten. De naam Lev is een jongensnaam van Hebreeuwse oorsprong en betekent waarschijnlijk ‘hart’. In het Russisch werd ‘Lev’ in de volksmond ‘Leo’ genoemd. De betekenis is ‘leeuw’. Afgeleid van een variant van het Bulgaarse лев (lev), лъв (lǎv, “leeuw”), vertaald als Leo, leu, leeuw, Lyon.
Duitse joden van Levitische afkomst zijn varianten als Levy, Levi, Levitz en Leffmann. Als gevolg van aanpassing en assimilatie werd Lev heel vaak vervangen door het Jiddische woord Leib (ליב). De Duitse varianten zijn Löw, Loew, Löwe en Loewe, die alle achternamen zijn en leeuw betekenen. De Latijnse variant is Leo en de Griekse variant is Leon (Λέων).
De naam Lev is na de Verenigde Staten de populairste naam in Nederland. Het is ook een van de top drie meest populaire namen in de Tsjechische Republiek.
Namen die lijken op Lev zijn onder andere. Levy, Leva en Leve.

Opbouw van de naam Lev

De naam Lev bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Lev is Russisch. Andere namen die lijken op Lev zijn .

Spelling van de naam Lev

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
E Edison
V Valencia

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
E Eduard
V Victor

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
E Echo
V Victor