Jongensnaam: Louis

Alles over de naam Louis

De jongensnaam Louis staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 126 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 139 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Beroemde Strijder.

Herkomst en betekenis van de naam Louis

De naam Louis is een Franse naam (Lodewijk in Nederland), verwant aan de naam Ludwig. De naam Ludwig is afgeleid van de oude Germaanse naam Clovis. Clovis bestaat uit twee delen, “hlud” en “wig”, en betekent “glorieuze jager” of “geëerd in de strijd”. Soortgelijke namen die in andere Europese landen worden gebruikt, zijn van deze Clovis afgeleid. Louis, Louis (Frankrijk), Louis (Spanje, UK), Louis (UK), Luigi (Italië), Ludovic (Tsjechische Republiek), Louis (Schotland).

In Asten (Noord-Brabant) heet de zevende zoon van de familie Louis. Louisiana in de VS herinnert eraan dat het een Frans grondgebied werd tijdens het bewind van Lodewijk XIV.

De naam Ludwig wordt veel gebruikt in de noordelijke landen van Europa, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland. De naam Lodewijk werd gebruikt voor vele koningen, hertogen en graven in heel Europa. Nadat hij op de katholieke kalender was verschenen, verspreidde hij zich over de wereld naar Amerika, waar hij vaak wordt gebruikt als Louis, Luigi of Louis. De vrouwelijke naam Louise is een vorm van de naam Louis.

In de Middeleeuwen werd het adres van Lodewijk in Frankrijk vaak gebruikt als Lois, Loise of Clovis, die later zelfstandige namen werden; de klemtoon in de naam Lodewijk ligt op de eerste of op de derde lettergreep.

Opbouw van de naam Louis

De naam Louis bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Louis is Frans. Andere namen die lijken op Louis zijn .

Spelling van de naam Louis

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
O Oslo
U Uppsala
I Italia
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
O Otto
U Utrecht
I Izak
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
O Oscar
U Uniform
I India
S Sierra