Jongensnaam: Ole

Alles over de naam Ole

De jongensnaam Ole staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 280 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 62 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Rijkdom, Erfgenaam.

Herkomst en betekenis van de naam Ole

Åre is een Deense en Noorse mannelijke voornaam die is afgeleid van de Oud-Noorse naam Óláfr, wat “afstammeling van een voorouder” betekent. Met andere woorden, het betekent “erfgenaam”. Ole is dus een vorm van Olaf; de NVB beschouwt Ole als een Friese naam, en Oele (en Oole) waren in de 16e eeuw veel voorkomende namen op Schouwen; Oele is een Germaanse ôd ‘erfenis’ (zie od-) of verwante ôthal- ‘grond,’ Het is een eenstammige samentrekking van een naam met ‘erfgrond’; vergelijk met namen als Olbert en Olle; net als Nils en Nilson zijn er in Noord-Europa ook achternamen met de naam Ole, zoals Olesen, Olsen en Olson; een variant van de naam Ole Er is ook nog de naam Ola. Ola is een typische jongensnaam in Noorwegen en Zweden, maar een meisjesnaam in Polen en Frankrijk.
Ole Worm, een Deense arts, en Ole Christensen Roemer, een Deense astronoom, behoren tot de bekendste dragers van deze naam.Ole Bornemann Bull is een Noorse violist en componist. En, misschien wel het belangrijkst, Ole Kirk Christiansen, uitvinder en oprichter van Lego. Ole Olsen is een Deense filmproducent en Ole Gunnar Solskjær is een beroemde Noorse voetballer en nu coach. In Nederland heeft radio-dj Frank Dale zijn zoon in 2019 Ole genoemd.

Opbouw van de naam Ole

De naam Ole bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Ole is Scandinavisch. Andere namen die lijken op Ole zijn .

Spelling van de naam Ole

Spelling volgens het internationaal alfabet

O Oslo
L Liverpool
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

O Otto
L Lodewijk
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

O Oscar
L Lima
E Echo