Jongensnaam: Oliver

Alles over de naam Oliver

De jongensnaam Oliver staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 45 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 284 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Olijfboom, Olijfboomplanter, Natuurgeest leger, Elf,.

Herkomst en betekenis van de naam Oliver

Oliver is een populaire jongensnaam; Oliver is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van Olivier. En Olivier is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse Olivarius, wat “olijfboom” of “olijfplanter” betekent. De olijfboom was in de oudheid van groot economisch belang vanwege zijn olie. Olijfbomen groeien zeer langzaam, zodat een boom die zich vreedzaam ontwikkelt een teken van vrede is; omgekeerd, als hij door een vijand wordt vernietigd, is dat een grote slag.

De naam Oliver zou ook kunnen zijn ontstaan door de gelijkenis met reeds bestaande Germaanse namen, zoals Alf-hari. In dat geval zou men een naam kunnen overwegen die begint met “Alf”, wat “natuurgeest, bovennatuurlijk wezen of fee” betekent. En het tweede deel is afgeleid van ‘heli’, wat ‘leger’ betekent.
De Franse Olivier is een vorm die voor het eerst wordt genoemd door een van de ridders van Roland in het middeleeuwse Franse gedicht La Chanson de Roland. Andere paladijnen in het gedicht hebben duidelijk Germaanse namen, dus de naam Olivier kan ook zijn ontstaan uit een Germaanse naam, of hij kan zijn ontstaan uit het Scandinavische Olaf. Dit is Oud Noors ‘anleifr’, wat ‘zoon van een voorouder’ betekent.
De naam Oliver kent vele variaties in het buitenland. Bijvoorbeeld: Olibhéar, Olaver, Olivar, Oliveer, Olivier (Frans), Oliviero (Italiaans en Spaans), Oliverios, Olivio, Olivor, Olli, Olliver, Ollivor, Oly, Olyver,. Oluvor, Olvan, Olven, Olvin, Olyvar en Olyver … Zoals.
Minder bekende anderstalige varianten zijn Havelock (Welsh), Oilbhreis (Schots), Oilbhries (Gaelic), Olghar (Gaelic en Schots), Olivero (Italiaans en Spaans), Oliwa ( Hawaïaans).
De naam Oliver is nog steeds erg populair in Engelssprekende landen (VS, VK en Australië), alsook in Scandinavische landen zoals Noorwegen, Denemarken en Zweden.

Opbouw van de naam Oliver

De naam Oliver bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Oliver is Latijn. Andere namen die lijken op Oliver zijn .

Spelling van de naam Oliver

Spelling volgens het internationaal alfabet

O Oslo
L Liverpool
I Italia
V Valencia
E Edison
R Roma

Spelling volgens het Nederlands alfabet

O Otto
L Lodewijk
I Izak
V Victor
E Eduard
R Rudolf

Spelling volgens het NAVO-alfabet

O Oscar
L Lima
I India
V Victor
E Echo
R Romeo