Jongensnaam: Sam

Alles over de naam Sam

De jongensnaam Sam staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 14 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 519 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De Naam Is God, Van God Gebeden.

Herkomst en betekenis van de naam Sam

Sam is een uniseks naam en betekent “de naam is God” of “gebeden tot God”; Sam is een samentrekking van de Hebreeuwse naam Samuel.
Hebreeuws Sjemoeël ‘wiens naam God is’ (in joodse kringen gewoonlijk uitgesproken als Sjemoeël). Het is ook verwant met shema(ng) “horen, antwoorden” en êl “God”, “hij die door God gehoord wordt”. Dit kan betekenen dat God het gebed van de moeder om een kind te krijgen heeft gehoord, maar het kan ook betekenen dat Samuël als profeet Gods woord heeft gehoord en dat God hem heeft gehoord. Samuel was de laatste heerser van Israël (hij gaf de troon aan Saul en David) en ook de eerste profeet (de geschiedenis van Samuels tijd is opgetekend in de twee boeken van het Oude Testament die zijn naam dragen). Samuel (Hebreeuws. שְׁמmוּאֵ, betekenis onbekend, mogelijk שם האלוהים, Shma Alohim, “God werd gehoord” of שמעאליה, van שמעאליה, “God hoorde”) Volgens de Hebreeuwse Bijbel was hij een profeet die sterk betrokken was bij de vorming van het Koninkrijk Israël in de periode 1000 voor Christus. Hij was ook de heerser en priester van de Israëlieten. Alleen Mozes krijgt meer functies dan Samuel. Samuel was de zoon van Elkanah en Hannah. Hannah was al lange tijd kinderloos en bad tot God om een zoon. Als Hij haar gebed verhoort, zal Hannah haar zoon teruggeven aan God. De geschiedenis van Samuel is opgetekend in zijn gelijknamige bijbel, I Samuel, hoofdstukken 1 tot 24. Deze geschiedenis zou door hem zelf geschreven zijn. De rest van het boek Samuel, Boven- en Neder-Samuel, beschrijft de periode na de dood van Samuel. De Hebreeuwse Bijbelboeken Rechters en Lutz worden ook toegeschreven aan Samuel.
Het is ook mogelijk dat Sam een samentrekking is van Samantha. De betekenis van de naam is niet zeker, maar hij kan verband houden met een onafhankelijke variant van Samuel of Shem. Als dat zo is, zou de naam “horen” of “luisteren” betekenen.
In de VS is Sam bijna altijd een jongensnaam. In Nederland, België en Frankrijk is Sam in 30% van de “namen” een meisjesnaam, hoewel jongensnamen vaker voorkomen. Sam Cook (zanger), Sam Houston (politicus) en Sam Neill (acteur) zijn bekende voorbeelden. Uncle Sam is natuurlijk de personificatie van Amerika, vooral bekend van zijn poster met ‘I Want You’ voor de werving van het Amerikaanse leger; Sam is een beroemde Belgische stripreeks; Sam the Eagle is een blauwe adelaar uit de Muppetshow; en Sam the Eagle is een personage uit de Muppetshow.

Opbouw van de naam Sam

De naam Sam bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Sam is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Sam zijn .

Spelling van de naam Sam

Spelling volgens het internationaal alfabet

S Santiago
A Amsterdam
M Madagaskar

Spelling volgens het Nederlands alfabet

S Simon
A Anna
M Maria

Spelling volgens het NAVO-alfabet

S Sierra
A Alfa
M Mike