Jongensnaam: Sami

Alles over de naam Sami

De jongensnaam Sami staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 242 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 72 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Van God Gebeden, De Naam Is God.

Herkomst en betekenis van de naam Sami

Sami is een jongensnaam. De betekenis van de naam Sami varieert tussen talen, landen en culturen, soms met dezelfde betekenis en soms met verschillende betekenissen Sami is een naam die is afgeleid van het Hebreeuwse Samuel; Sami komt ook alleen in het Arabisch voor. Sami (ook Samy en Samy) (Arabisch. سامي ) is een Arabische mannelijke naam en betekent “nobel (رَفْعَة raf’ah)” of “subliem (سُمُوّ sumū/ sumuw)”. De naam is eigenlijk afgeleid van het werkwoord samā (سما) dat “overtreffen” betekent, dat het bijvoeglijk naamwoord sāmi vormt, dat “hoog, edel, voornaam, voorname” betekent.
De vrouwelijke voornaam Samiya of Samia (سامِيَة) werd gevormd en van deze naam afgeleid.
Hij wordt vaak verward met andere Arabische mannennamen, zoals Samee (Arabisch voor “toehoorder”) of Samir, vooral wanneer hij buiten de Engelssprekende wereld wordt gebruikt, door niet-moedertaalsprekers van het Arabisch. De jongensnaam Sami is ook Scandinavisch van oorsprong. Het is bijvoorbeeld een afkorting van de Finse naam Samuel. Sami is ook een Turkse of Amerikaanse mannennaam afgeleid van de naam Samuel, of een Amerikaanse meisjesnaam verkort van Samantha. Naast degenen die in Nederland zijn geboren, zijn vooral mensen die in Turkije, Irak, Tunesië, het voormalige Joegoslavië, Egypte, Libanon en Marokko zijn geboren, bekend onder de naam “Sami”. Elk jaar geven zo’n 50 ouders hun kinderen de naam ‘Sami’. Sami Khedira (Duits voetballer) is een beroemde drager. Sami is ook een bekende achternaam in veel moslimlanden. En wist u dat het Sami ook een bevolkingsgroep is in Zweden, Noorwegen en Noord-Finland?

Opbouw van de naam Sami

De naam Sami bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Sami is Arabisch. Andere namen die lijken op Sami zijn .

Spelling van de naam Sami

Spelling volgens het internationaal alfabet

S Santiago
A Amsterdam
M Madagaskar
I Italia

Spelling volgens het Nederlands alfabet

S Simon
A Anna
M Maria
I Izak

Spelling volgens het NAVO-alfabet

S Sierra
A Alfa
M Mike
I India