Jongensnaam: Xavi

Alles over de naam Xavi

De jongensnaam Xavi staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 66 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 223 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Nieuw Huis, Kasteel.

Herkomst en betekenis van de naam Xavi

Xavi is een Spaanse naam afgeleid van Xavier en verder van Xaverius; Xavier was oorspronkelijk een Spaanse achternaam, een latinisering van Javier. Meer precies is de naam Xavier afgeleid van de Baskische familienaam, die als plaatsnaam is ontstaan en in het Baskisch ook “nieuw huis” betekent “Etcheberria” Xavier is een belangrijke variant van de Spaanse versie van Etcheberria, die in de Middeleeuwen is ontstaan. 16e eeuw de naam werd aangenomen door de heilige Franciscus Xaverius, een van de medeoprichters van de Jezuïeten. Xavier werd uiteindelijk een persoonlijke naam ter ere van Francisco de Xavier, zoals hij bekend stond in Spaanssprekende landen; de naam Xavier werd bijna uitsluitend gebruikt door Spaanse katholieken, en Xavi ontwikkelde zich als een samentrekking van een gewoon Catalaans woord.
De naam Xavi wordt het meest gegeven in Spanje. En ook in de VS en in Nederland! Ook in België wordt het steeds populairder. Ook in de Verenigde Staten wordt de naam Xavi voornamelijk gebruikt door Latijns-Amerikanen als een informele vorm van Xavier; men denkt dat het gebruik van Xavi een toespeling is op de Spaanse voetballer Xavier Hernández i Creus, bekend als “Xavi”. Xavi was een uitstekende voetballer in het Spaanse nationale team dat de Wereldbeker van 2010 won (hetzelfde jaar dat Xavi voor het eerst in de Amerikaanse hitlijsten verscheen). Xavi werd toen manager van Barcelona. De naam Iker is al even populair dankzij de Spaanse voetballers. Bekende dragers van de naam zijn de Nederlandse voetballer Xavi Simons (o.a. Paris Saint-Germain) en de Spaanse voetballer Xavi Hernández (Barcelona).

Opbouw van de naam Xavi

De naam Xavi bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Xavi is Spaans. Andere namen die lijken op Xavi zijn .

Spelling van de naam Xavi

Spelling volgens het internationaal alfabet

X Xantippe
A Amsterdam
V Valencia
I Italia

Spelling volgens het Nederlands alfabet

X Xantippe
A Anna
V Victor
I Izak

Spelling volgens het NAVO-alfabet

X X-ray
A Alfa
V Victor
I India