Jongensnaam: Xavier

Alles over de naam Xavier

De jongensnaam Xavier staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 511 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 30 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Kasteel, Nieuw Huis.

Herkomst en betekenis van de naam Xavier

Xavier is een jongensnaam van Baskische oorsprong. Toen we de naam Xavier voor het eerst zagen, dachten we dat hij misschien was afgeleid van een Spaans woord uit de vroege middeleeuwen dat ‘redder’ betekent, maar we hadden het helemaal mis. Nee, Xavier is eigenlijk een van de weinige Baskische namen die buiten Baskenland in omloop zijn, en Xavier is afgeleid van het Baskische woord “Etxeberri” dat “nieuw huis” betekent, een familienaam die is afgeleid van een middeleeuwse Baskische plaatsnaam. Inderdaad, “Excuseer me, ha?” Dat zou je kunnen denken. Hoe is “Etxeberri” precies geëvolueerd tot “Xavier” Xavier is een belangrijke variatie van deze oude Baskische naam, die Spaans is. Het Baskisch (ook bekend als “Euskara”) is een van de weinige talen die door taalkundigen “geïsoleerde talen” worden genoemd. Dat wil zeggen, terwijl alle andere talen in Europa een Proto-Indo-Europese oorsprong hebben (en dus uiteindelijk allemaal aan elkaar verwant zijn), is het Baskisch aan geen enkele andere taal die bij taalkundigen bekend is, verwant. Dit feit alleen al maakt het voortbestaan van het Baskisch tot een van zijn meest opmerkelijke historische mysteries: het idioom “Het is allemaal Grieks voor mij” zou nog treffender kunnen worden weergegeven als “Het is allemaal Euskara voor mij”. Andere voorbeelden van Baskische persoonsnamen: verkorte versies van Xavier, d.w.z. Xavi, Iker, Oier, Unai, Amaia, Irati, Uxue, Haizea. De heilige Franciscus Xaverius (1506-1552) was een van de zeven medeoprichters van de Jezuïeten. Franciscus Xaverius werd geboren in een Baskische adellijke familie in het Koninkrijk Navarra, Spanje. Naast zijn bekendheid als stichter van de Jezuïeten, wordt hij ook geroemd om zijn enthousiaste missionariswerk in het Oosten. Vanwege Xaviers status in de Roomse Kerk is zijn naam altijd vrijwel voorbehouden gebleven aan vrome katholieken in Spanje en Portugal. Xavier is echter ook verrassend populair in Engelssprekende landen (Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten). De naam is ook populair in Nederland en België, waar Xavi vooral de laatste jaren ouders in zijn ban heeft.
Vrouwenvarianten zijn Xaviera en Xaviere; Xavier als naam van de zoon van Donnie Wahlberg en Tilda Swinton en als tweede naam van Larenz Tate’s zoon Miles en Kim Fields’ zoon Quincy. Gekozen namen.
De Spaanse klassieker Javier (uitgesproken als HAH-vee-ay) is bekend geworden door Oscar-winnaar Javier Bardem (No Country for Old Men).
Xavier Leroux (componist) en Xavier Malisse (tennisser) kennen het ook Tenslotte nog een weetje: in de X-Men strips wordt de spelling Xzavier geïntroduceerd voor creatif.

Opbouw van de naam Xavier

De naam Xavier bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Xavier is Spaans. Andere namen die lijken op Xavier zijn .

Spelling van de naam Xavier

Spelling volgens het internationaal alfabet

X Xantippe
A Amsterdam
V Valencia
I Italia
E Edison
R Roma

Spelling volgens het Nederlands alfabet

X Xantippe
A Anna
V Victor
I Izak
E Eduard
R Rudolf

Spelling volgens het NAVO-alfabet

X X-ray
A Alfa
V Victor
I India
E Echo
R Romeo