Meisjesnaam: Alexandra

Alles over de naam Alexandra

De meisjesnaam Alexandra staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 530 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 25 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Helper, De Beschermer, Verdediger.

Herkomst en betekenis van de naam Alexandra

Alexandera is de vrouwelijke vorm van Alexander en is afgeleid van het Oudgriekse woord Ἀλέξανδρος (Aléxandros). Het betekent “beschermer” of “verdediger van een persoon”; Alex en Alexander zijn ook afgeleid van Alexius, met subtiel verschillende betekenissen van “helpen, beschermen”. De twee Alex etymologieën zijn in de meeste talen niet van elkaar te onderscheiden. De vrouwelijke naam heeft dezelfde etymologie en is een verkorte vorm van Alexandra of de vrouwelijke naam Alexis, die soms een variant is van de spelling Alix. Alexander heeft vele alternatieve spellingen, waaronder Alejandro, Alessandro en Alexander; bijnamen voor Alexander zijn Alex, Xander en Sasha.
De oudste bewaard gebleven variant van deze naam is die van de koning van Wilsa, een overgeleverde brief van de Hettitische koning Mwathari II, gedateerd rond 1300 v. Chr.

Beroemde mensen met de naam Alexandera zijn Alexandra van Huffelen uit Nederland en Alexandra Fjodorovna uit het buitenland, de laatste tsarina van Rusland.
Alexandra Burke is een bekende Britse zangeres.

Opbouw van de naam Alexandra

De naam Alexandra bestaat uit 9 letters. De oorsprong van Alexandra is Grieks. Andere namen die lijken op Alexandra zijn .

Spelling van de naam Alexandra

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
L Liverpool
E Edison
X Xantippe
A Amsterdam
N New York
D Danemark
R Roma
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
L Lodewijk
E Eduard
X Xantippe
A Anna
N Nico
D Dirk
R Rudolf
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
L Lima
E Echo
X X-ray
A Alfa
N November
D Delta
R Romeo
A Alfa