Meisjesnaam: Alina

Alles over de naam Alina

De meisjesnaam Alina staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 162 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 102 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Licht, Fakkel, Stralende, Edele Heerser, Helder, Mooi, Drager van het licht.

Herkomst en betekenis van de naam Alina

Alina is een meisjesnaam. Er zijn verschillende verklaringen voor deze naam: Alina is een Griekse voornaam voor een vrouw. De naam is een transcriptie van Helana, wat vrij vertaald licht, fakkel of uitstraling betekent. Het is genoemd naar de Griekse woorden “hèlios” (zon) en “selènè” (maan). De naam Alina is ook een Slavische meisjesnaam en betekent “helder, mooi”.

De naam is niet erg gebruikelijk in het Westen. De landen waar het het meest wordt gebruikt zijn Frankrijk, Spanje, Italië en Brazilië. In het laatste wordt het ook gespeld als Aline. Volgens de Nederlandse Namenbank is de naam Alina een samentrekking van Adelina, een samentrekking van Adelheid, of de vrouwelijke vorm van Ale. In het Armeens betekent het ‘lichtdrager’. In het Arabisch betekent het ‘briljant’. In het Frans wordt het gedefinieerd als “nobel”. Variant van de naam is Aline; verkorte vormen zijn Lina en Lena.

Opbouw van de naam Alina

De naam Alina bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Alina is Germaans. Andere namen die lijken op Alina zijn Alana,Aline,Elena,Elina,Eline,Elynn,Ilana,Ilona,Olena,Olina,Oline.

Spelling van de naam Alina

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
L Liverpool
I Italia
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
L Lodewijk
I Izak
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
L Lima
I India
N November
A Alfa