Meisjesnaam: Alya

Alles over de naam Alya

De meisjesnaam Alya staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 288 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 50 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Hemel, Lucht, Verheven, Hoog, Opstijgen, Opgaan, Mooi, Lucht.

Herkomst en betekenis van de naam Alya

Alya is een vrouwelijke naam; Alya is een meisjesnaam van Arabische, Russische en Turkse afkomst. De naam is ook van oud-Griekse, Slavische en Hebreeuwse oorsprong.De betekenis van de naam Alya varieert tussen talen, landen en culturen, soms met dezelfde betekenis en soms met verschillende betekenissen. In het Arabisch betekent Alya lucht, hemel of verheffing (van het Arabische ʿalā/عَلَا of ʿaliya/عَلِيَ ).
In Rusland wordt Alya voornamelijk gebruikt als informele naam voor mensen met de namen Albina, Alina, Alevtina en Alexandra. Het wordt op dezelfde manier gevormd als andere informele Russische namen (bv. Kostya voor Konstantin, Anya voor Anna).
In het Hebreeuws (van Hebreeuws alá/עָה) betekent Alya opstaan, opklimmen.
In het Slavisch is Alya afgeleid van алая (“scharlaken”) en betekent “mooi”.
In het Turks, Alya betekent lucht.
Het Sanskriet woord “Aaliya” (आल्या), dat “verblijfplaats” of “woonplaats” betekent, wordt gewoonlijk in verband gebracht met de boeddhistische uitdrukking “Aaliya vijnana” (wat ruwweg “verblijfplaats van het bewustzijn” betekent). Naamvarianten zijn onder meer Aaliya, Aaliyah, Aalya, Alia, Aliah en Alyiah; de naam Alya wordt in Nederland ongeveer 50 keer per jaar door haar ouders aan een dochter gegeven.

Opbouw van de naam Alya

De naam Alya bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Alya is Arabisch. Andere namen die lijken op Alya zijn Alba,Alex,Alia,Alie,Alma,Alys,Ela,Elay,Elif,Elin,Eliz,Elke,Ella,Elle,Elly,Elma,Els,Elsa,Else,Illi,Illy,Ilsa,Ilse,Ilvy,Olga,Uli,Ulka,Ulla.

Spelling van de naam Alya

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
L Liverpool
Y Yokohama
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
L Lodewijk
Y Ypsilon
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
L Lima
Y Yankee
A Alfa