Meisjesnaam: Anna

Alles over de naam Anna

De meisjesnaam Anna staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 16 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 499 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Lieflijke, Genade, Begenadigde.

Herkomst en betekenis van de naam Anna

Anna is een populaire meisjesnaam. Er is waarschijnlijk niets veelzeggender dan de naam Anna. Alles over de naam Anna, van de oorsprong en ontwikkeling, tot de persoon die bekend staat als de drager onder keizerinnen en prinsessen, tot de Nederlandse naam Anna.De oorsprong van de naam Anna is oud-Grieks en Hebreeuws. Het is van Hebreeuwse oorsprong en betekent “God is genadig, God heeft genade geschonken”. In deze context kan Anna worden gebruikt in het Armeens, Bretoens, Catalaans, Tsjechisch, Nederlands, Engels, Ests, Fins, Frans, Duits, Grieks, Hongaars, Indisch, Italiaans, Japans, Pools, Russisch, Scandinavisch en Slavisch De bijbelse naam Anna wordt gebruikt in de volgende talen. De bijbelse naam Anna is afgeleid van het woord channah, dat genade, gunst betekent; Anna (Latijn en Oudgrieks) was oorspronkelijk de Griekse of Latijnse vorm van Channah (Hebreeuws) of Hannah. In het Oude Testament van de Bijbel, is Hannah de moeder van de profeet Samuel. In het Nieuwe Testament was Anna een vrome Joodse profetes die profeteerde over Jezus. Anna komt ook voor in Vergilius’ Aeneis (1ste eeuw v. Chr.) als de naam van de zuster van Dido, koningin van Carthago. Volgens de apocriefe evangeliën en overleveringen was de heilige Anna ook de moeder van de Maagd Maria, die vooral in het Byzantijnse Rijk werd vereerd en gepopulariseerd.

Later, in de 11e eeuw, verspreidde de naam zich naar Rusland en vervolgens naar Frankrijk nadat Hendrik I was getrouwd met de Russische prinses Anna Jaroslavna (1024-1075). De naam werd populair aan Russische en Europese koninklijke hoven en werd vervolgens in veel Europese landen overgenomen. In de Engelssprekende wereld kwam het in de 18e eeuw in gebruik, samen met de vormen Ann en Anne. De naam werd later beroemd als de heldin van de roman Anna Karenina (1873-1877) van de Russische schrijver Tolstoj.

Anna is ook een verkorte vorm van Anastasia (Tsjechisch, Engels, Duits, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, Italiaans, Pools, Russisch, Scandinavisch, Slavisch en Spaans). Deze naam is wereldwijd erg populair; in 2016 was het de populairste dochtersnaam in Nederland.
Anna is al tientallen jaren een populaire meisjesnaam: van 1870 tot 1947 stond deze naam al op de derde plaats in de rangschikking van populaire namen.
In de afgelopen jaren is Anna regelmatig in de top tien van populairste meisjesnamen verschenen. Hoewel hij tijdelijk kan verdwijnen, maakt hij het jaar daarop meestal een snelle comeback.
De naam Anna wordt overal ter wereld gebruikt en is geliefd bij de ouders. Er zijn 184 variaties van deze naam in het Engels en in andere talen. De Engelse variaties van Anna alleen zijn bijvoorbeeld Ahnna, Anacka, Anah, Anaise, Anaiss, Anays, Anayss, Ance, Anechka, Anisha, Annessa, Anneta, Anetta, Anh, Anice, Anichka,. Anie, Anikee, Aniki, Aninah, Anitchka, Anitia, Anitra , Aniya, Aniyah, Anki, Anku, Ann, Annah en Annaka. Andere vormen zijn Anette (ook in het Frans), Anique (ook in het Nederlands), Anita (ook in het Spaans), Anneka (ook in het Duits en Scandinavisch), Annette (ook in het Frans), Anni (ook in het Fins en Duits), Annie en Anny (ook gebruikt in het Pools), Nancy, Vanya kleine letters en Ana (ook gebruikt in het Georgisch, Hawaïaans, Indiaas, Portugees, Roemeens, Slavisch en Spaans) spellingswijze.

Andere gebruikte talen zijn Aina (Catalaans, Hebreeuws), Anael (Frans), Anais (Frans), Ancy (Hongaars), Andra (Tsjechisch), Andrka (Tsjechisch), Anika (Tsjechisch), Anita (Roemeens), Aniela (Pools) (Litouws), Anicke (Litouws), Ana (Tsjechisch, Italiaans), Anin (Frans) worden gebruikt; Anitte (Duits), Annchen (Duits), Annemiek (Nederlands), Annetta (Italiaans), Annick (Bretoens), Annicka ( Noords), Anniken (Noords), Annikki (Fins), Annina (Duits en Italiaans), Annine (Duits), Anninka (Russisch), Annukka (Fins), Annus (Hongaars), Annushka (Russisch), Annuska ( Hongaars en Russisch). Specifieke anderstalige varianten zijn Ane (Hawaïaans, Scandinavisch en Tongaans), Anett (Frans), Ania (Pools en Russisch), Anica (Slavisch en Spaans), Anika (Nederlands, Duits en Scandinavisch), Anike (Nederlands en Duits. Duits, Scandinavisch), Aniko (Hongaars), Aninka (Tsjechisch), Anja (Duits), Anka (Duits, Pools), Anke (Nederlands, Duits), Annag (Schots), Anneke (Nederlands), Anneli (Duits) Annelie (Duits), Annely (Duits), Annet (Nederlands), enz. Annet (Frans), Anika (Nederlands, Duits, Noords), Aniina (Fins), Anik (Nederlands, Duits, Noords), Anike (Nederlands, Fins, Duits, Noords), Anouschka (Frans) Anouk (Nederlands, Frans), Anouschka (Duits), Antje (Nederlands) (Nederlands, Fries, Duits), Anula (Pools), Anushka (Russisch), Anusia (Pools), Anya (Lets, Litouws, Russisch), Nanette (Frans), Nanni (Duits), Vania (Russisch).

En Annabella, Annabeth, Annalena, Annaliese, Annalise, Annamaria, Annasophia, Aubriana, Audriana, Ayana, Breeanna, Christianna, Jaquana, Jayanna, Jewelana, Jillanna, Kayanna, Keanna, Kianna, Marianna, Pollyanna, Quanna, Quiana, Rosanna, Saranna, Veanna, Verdianna en Marianne en andere verwante Er bestaan vormen.
Er is veel over te zeggen hoeveel meisjes van welke variant van de naam Anna krijgen, al was het maar in Nederland.
Ongeveer 17.500 mannen en 53.500 vrouwen zijn bekend als Anne. Deze naam, evenals de variant Anouk, waren meer dan een decennium geleden zeer populair. De laatste jaren worden deze namen echter minder vaak gebruikt – Anouk is 20.500 keer voorgekomen en Anoek bijna 900 keer. De beste tijden worden ook genoteerd door een variant genaamd Anouk, die nog steeds 11.500 keer voorkomt, en door een variant genaamd Annie, die nog steeds 11.500 keer voorkomt.
Vermindering van vormen

Er zijn veel variaties van de naam Anna of Ann. Verkorte vormen zijn vrij populair, vooral Antje, een naam die door 26.000 vrouwen wordt gedragen.

Minder vrouwen kregen de namen Annigje en Annechien, en deze namen werden respectievelijk 7.500 en 3.500 keer aan meisjes gegeven.

Meer dan 17 000 mensen heten Annet, Annette of Annetje. An komt 2.500 keer voor; Anja wordt 10.000 keer gebruikt en Anje 3.500 keer.

Daarnaast zijn er 1.200 vrouwen met de naam Ans en 900 vrouwen met de naam Ansje. Anita is een van de meest populaire naamvarianten, met meer dan 22.000 mensen die de naam dragen.

Anneke is ook populair als verkorte vorm van Anna, met 11.500 vrouwen die deze naam dragen. Anneke komt 6.500 keer voor.

Vanaf 1970 werd de Zweedse naam Annika gangbaar, die waarschijnlijk verband houdt met een meisje dat Annika heet in Astrid Lindgren’s Pippi Langkous. Van deze boeken werd een film gemaakt die in 1969 op de televisie werd uitgezonden. Dit heeft er waarschijnlijk toe geleid dat de naam Annika bekend is geworden. De naam komt 2.500 keer voor; hij wordt geschreven als Anika en 900 keer gebruikt.

De Franse spelling Anaïs is in de jaren tachtig in Nederland in gebruik gekomen en is ongeveer 500 keer gebruikt.

De naam Inaya, een variant van Anja, is sinds 2006 geleidelijk aan in het Russisch opgedoken. Deze naam komt meer dan 700 keer voor.
samenstelling

Kleine vormen van Anna en Anne in combinatie met andere namen zijn ook populair. Bijvoorbeeld Annemarie combineert Anna en Maria; in 2010 waren er meer dan 13.000 Annemarie in Nederland.

Annelies komt van Anna en Lies, kort voor Elisabeth; Annemieke en Annerieke komen beide van Anna en Maria, met 8.000 Annemieke en 350 Annerieke; Anneloes Loes kan worden herleid tot Lodewijk of Louise.

De laatste jaren wordt de naam Annemijn steeds vaker aan kinderen gegeven; Mijn staat voor Mijna of Mijntje en wordt soms gereduceerd tot Mina van Wilhelmina of Hermina.
In Nederland zijn Anna van Egmont (eerste vrouw van Willem van Oranje), Anna Enquist (schrijfster) en Anna Norsin (blogger) zeer bekend.

Opbouw van de naam Anna

De naam Anna bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Anna is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Anna zijn Ana,Annabel,Annabelle,Annamaria,Anne,Annie,Ans,Ona,Onna.

Spelling van de naam Anna

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
N New York
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
N Nico
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
N November
N November
A Alfa